Geheimen

Tijdens een retraite voor priesters stelde de begeleider van de retraite de aanwezige priesters voor om zich op te splitsen in groepjes van drie. Ze werden vervolgens uitgenodigd om hun donkerste geheimen, waar ze nog nooit met wie dan ook over gesproken hadden, met elkaar te delen.

Na veel zuchten en blazen bekende de dominicaan dat hij een drankprobleem had. Hij was er zo beschaamd over dat hij dit nog nooit aan iemand gezegd had. Hij bleef maar drinken en kon niet afraken van dit probleem. Het deed hem zo’n deugd om dit, in de beslotenheid van dit kleine groepje, eens kwijt te kunnen. Hij voelde zich goed en bevrijd.

Ook de franciscaan aarzelde. Uiteindelijk zei hij dat hij dan maar de kaart van het vertrouwen zou spelen. Zijn probleem betrof het gokken. Hij wilde steeds maar opnieuw weddenschappen aangaan en hij had dit eigenlijk niet meer onder controle. Ook hij voelde diepe schaamte over deze gewoonte en voelde dankbaarheid dat hij dit eindelijk eens kon uitspreken ten overstaan van andere priesters.

Nu was de jezuïet aan de beurt. Hij dankte de twee anderen om hun openheid en hun oprechtheid. Ook hij had iets in zijn leven waar hij erg beschaamd om was. Hij vocht er al jaren tegen maar kreeg het maar niet onder controle. Het was sterker dan hemzelf. Zelf hypnose en psychotherapie hadden geen beterschap kunnen teweegbrengen. Niets maar dan ook niets kon hem afbrengen van zijn onweerstaanbare drang om te roddelen.


Share

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen