Paus Franciscus nodigt hertrouwde echtgescheidenen uit om te "onderscheiden". Hoe doe je dat?In het slotdocument van de Synode over het gezin wordt in de paragrafen over de hertrouwde echtgescheidenen tot 4 maal toe het woord onderscheiden gebruikt. Er wordt gevraagd dat zij begeleid worden in een onderscheidingstraject om hen vollediger te kunnen laten deelnemen aan het leven van de Kerk.

Velen - zowel synodevaders als commentatoren - interpreteren deze bepalingen in die zin dat de uitkomst van deze onderscheiding kan zijn dat sommige hertrouwde echtgescheidenen opnieuw tot de sacramenten kunnen worden toegelaten.

Het sleutelwoord is dus onderscheiding. Geen toeval dat in een synode, voorgezeten door een paus-jezuïet, dit woord wordt gebruikt. De onderscheiding van de geesten staat centraal in de ignatiaanse spiritualiteit: het leren luisteren naar je biddende hart en onderscheiden hoe God daar tot je spreekt, in het bijzonder doorheen de vreugde.

Dit gaat beslist niet over emocultuur. Wel over een veeleisende én subtiele gebedscultuur waartoe Ignatius van Loyola een beslissende bijdrage heeft geleverd. Wil je snappen hoe paus Franciscus in het leven staat en de Katholieke Kerk bestuurt, dan denk ik dat je niet zonder deze leessleutel kan.

Wil je weten wat die onderscheiding nu precies inhoudt, hoe je dat kan doen of leren, wat je daar precies mee kan doen, dan heb ik een tip voor jou. Ik heb in het voorjaar een boekje uitgegeven: "Leven met Ignatius. Leven op het kompas van de vreugde". Geen grote theoretische beschouwingen. Wel concrete handvatten om zélf te leren onderscheiden. Ook al heb je geen enkele voorkennis van de ignatiaanse spiritualiteit.Leven met Ignatius
Nikolaas Sintobin
96 pagina’s | € 14,50 |ISBN 978 90 211 43811
Meinema/Averbode

Reacties

Anoniem zei…
Boek " Leven met Ignatius " van auteur Jezuïet Geachte Pastoor Nikolaas Sintobin SJ,
is JUWEEL voor IEDEREEN.
Getrouwd of gescheiden, partner - relatie nog " zoekende ", Jongeren die oefenen op " "ontmoetingen gelegenheid -voor kennismaken" et cetera.
, Boek is zodanig Met Wijsheid ingevuld, dat voor iedereen zijn handvatten voor elke " gelegenheid "
en zo " compact " dat bijna in elke "hand tasje " past om altijd bij de hand hebben.
Hartelijk Dank U Pastoor Grote Leraar Nikolaas Sintobin SJ voor Fijne Boek,
dat voor cadeautjes-geschenken uitstekend is en allen ontvangers zijn dankbaar,
enthousiast , mijn, mijnen ervaring.
Hoe kan ik dat boek bestellen vanuit Frankrijk ?

Klaas Roest
Anoniem zei…
Waarom zegt hij niet gewoon de waarheid? Hij is een Jezuïet! Waarom leg hij de waarheid van God in de handen van mensen? Onderscheiden is niet iedereen gegeven, en dat vraagt bij de meeste mensen jaren van intens gebed, retraites, Heilige Eucharistie enz.. ! De school van de Jezuïeten is toch niet zomaar een opleiding van 20 jaar? Ik kan hier eigenlijk niet mee lachen, want als dat de pastorale zorg is van de kerk, dan maak ik me nu zorgen over het verder verloop ervan. Gaat hij dan toch de erfenis van Ignatius aan de wolven binnen de kerk overgeven? Gelukkig had ik geen wolf maar een goede opgeleide jezuïet voor mij zitten, die mij de weg heeft gewezen naar het ware leven! Het spijt me ik vind dit niet zo'n goed nieuws en ik voel al helemaal geen vreugde.. Want, onderscheiden is moeilijk, als je het niet kado krijgt van De Heilige Geest! Voor onderscheiden heb je een goede Jezuïet of een zeer trouwe geestelijke begeleider nodig en niet zomaar één of andere herder die denkt dat hij het allemaal weet .. Want, er zijn meer wolven in onze westerse kerk, dan trouwe katholieken.. Met ander woorden, een boek is goed, maar er is veel meer nodig dan een boek..
Ik vermoed, ook al ben ik niet zeker, dat het moet lukken met bovenstaande links. Good luck!
Idd, onderscheiding van de geesten is eisend. En je kan terecht twijfels hebben bij de haalbaarheid daarvan voor een aantal mensen. Goede omkadering en begeleiding zijn nodig. Maar ook veel vertrouwen, mildheid en de bereidheid om risico's te nemen. Mensen zijn in staat tot grootse dingen.
Anoniem zei…
"occorre perciò discernere quali delle diverse forme di esclusione attualmente praticate in ambito liturgico, pastorale, educativo e istituzionale possano essere superate."
Het gaat hier dus duidelijk niet over een opnieuw toetreden tot de sacramenten!
"È quindi compito dei presbiteri accompagnare le persone interessate sulla via del discernimento secondo l’insegnamento della Chiesa e gli orientamenti del Vescovo."
Even benaderukken: "secondo l'insegnamento della Chiesa". Uiteraard blijft in de situatie van hertrouwd gescheidenen de toegang tot de sacramenten onmogelijk zonder bekering... De woorden van Christus kunnen (helaas zullen sommigen denken) niet worden omgebogen, ook niet door een Paus Jezuïet, die overigens ook duidelijk heeft gezegd dat er geen sprake van kan zijn de leer (en in deze dus ook de 'pastoraal') te veranderen.
Johan Segers zei…
Bij het "laatste oordeel" wordt onderscheid gemaakt tussen, "wie is zoals God" en "wie niet", en wel door de aartsengel Michael, die het instrument van God zelf is.
Er zijn twee Heilige kerkleraren die heel hun leven met onderscheiding bezig zijn geweest, Hiëronymus en Albertus Magnus. De eerste moest bij de vertaling naar het Latijn kiezen voor elk woord van vertaling, de tweede probeerde wetenschap en geloof te verzoenen, wat impliceert dat je zoekt naar wat er goed is in iets te weten , om dat ook door te geven.
Een onderscheidingstraject speciaal voor hertrouwde echtgescheidenen kan je misschien ook noemen een "bewustmakingsproces" waarom die echtgescheidenen volledig willen deelnemen aan de eucharistie. Waarom wil je in volledige overeenstemming met je eigen geweten, deelnemen aan de communie? Kan je Jezus ook zien in je ex-partner? Hou je ook van Jezus in je huidige partner? Enzovoort; enzovoort.....

Anoniem zei…
De Heer Paus Franciscus is als Jezus.
Zelfde Visie en gedrag.
Jezus is " VREDEVORST ",
VREDE die NIET oordelende, geen verdeeldheid creërende VREDE.
Jezus Visie: " heb de Schepper Lief boven alles, en uw naaste lief als uzelf".

Mijn redeneren is:
"Kerken Functionarissen", die Jezus Visie nastreven, Jezus als voorbeeld graag willen nadoen,
zien Alle Mensen als Kinderen van Goddelijke Schepping, met gigantische vermogens om alles, dat Liefdevolle is kunnen realiseren.
Die "Kerken Functionarissen " NIET " oordelen: "getrouwde of gescheiden mensen" , maar ZIJ STREVEN ZIEN Goddelijke Kinderen die zij willen graag liefhebben als zichzelf.
Anoniem zei…
Bijbel: " Don't you know that you yourselves are God's temple and that God's Spirit lives in you?
I Corinthians 3:16

" This is how we know we are in Him: Whoever claims to live in Him must walk as Jesus did.
I John 2:5-6

" Jesus Says: " Follow me.
Matthew 8:22
Anoniem zei…
Dank voor je reactie Nikolaas!
Mensen zijn in staat tot grootste dingen?

Is het niet dat God in staat is grootste dingen met de mens te doen?
Want, zonder God ben ik niets. Dit is ooit gezegd door een grote Heilige "Theresia Van Avilia" ..

Anoniem zei…
geachte Hr.Sintobin.
Waarom maakt u geen bezwaar tegen de tilel: GROTE LERAAR, welke u toebedeeld wordt door een
mens. Er is maar een grote leraar en dat is onze Heer Jezus Christus zelf. Wij allen zijn maar leer-
lingen in Zijn DEEMOED-school.
Anoniem zei…
reactie op 10:05
ik ben het helemaal met u eens inzake de Onderscheiding der Geesten, dat is een zeer moeilijke zaak.
ik raad het boek;"geestelijke onderscheiding" aan bij Ignatius, vertaald en toegelicht door
Mark Rotsaert s.j. (Averbode). En dan nog zal het jaren nemen.......
Anoniem zei…
alstublieft reactie voor Geachte ANONYMOUS van reactie 30 oktober 2015,00:30 .

1. Geachte Pastoor Nikolaas Sintobin SJ is:
voor mij en vele MIJNE een GROOT LERAAR,
met Zuivere Hart, Zuivere Intentie om voor vele " nog onwetende mensen ",
betere visie aanreiken die dienen Goddelijke Intentie.
Nikolaas Sintobin SJ
Heeft een Groot Talent voor Onderwijs en VERTALEN van dat Onderwijs,
dat voor mij en vele MIJNE razend snel en duidelijk te begrijpen is,
voor ons te begrijpen is merken we,
dat onze Leven beter kunnen leven,
met meer Vreugde en meer enthousiasme,
voor streven Goddelijke van Universum iedere dag
ontdekken en ons verheugen.

Natuurlijk is Jezus Grote Leraar, en Jezus woorden zijn te begrijpen, wie Jezus nadoet, is als Jezus zelve.
Jezus is Grote Leraar en Nikolaas Sintobin SJ is Grote Leraar.
Voor mij en vele vele mijne.

Natuurlijk wij allen zijn Leerlingen van/in onze " Evolutie Graad, in hogere evolutie graad begrijpen we meer dan in "vorige evolutie - tijdperk".
Wij raken nimmer uitgeleerd tot dat we een " ster " aan hemel woorden misschien?
Wij nodig hebben Grote Leraren alle tijden, Leraren die verder ontwikkeld zijn dan wij,
om ons door Hen laten Inspireren , om mee groeien.