Waarom we soms indruk hebben dat God niet antwoordt als we bidden in moeilijke omstandigheden


Nogal wat mensen stoppen met bidden als ze in moeilijke vaarwateren terecht komen. Of ze vinden het ten minste best moeilijk om te bidden als de wind tegen zit. Waarom laat God toe dat ik ongelukkig ben? Waarom brengt Hij hier geen verandering in? In onderstaand stukje geeft Nikolaas Sintobin sj drie tips om te bidden in moeilijke omstandigheden.

3/3     Open blik

Wie het moeilijk heeft zoekt doorgaans, ook in het gebed, verlichting. Je hoopt op een antwoord op je vraag, een oplossing voor het probleem, licht in de duisternis. Dit is niet meer dan normaal. Het probleem hierbij kan zijn dat we vaak in ons gebed niet alleen de vraag stellen, maar tevens de neiging hebben om God meteen zelf het antwoord in te fluisteren. En daar dreigt het gebed spaak te lopen. Immers, God laat zich niet opsluiten in onze eigen kaders. Hij antwoordt wel. Maar vaak anders of elders dan wat wij gehoopt hadden.

Hier ligt een grote spirituele uitdaging voor wie bidt in moeilijke omstandigheden: om het innerlijk vizier bewust open te houden. Om te onderscheiden waar en hoe de Geest in het gebed elementen van antwoord aanreikt. Meer in het bijzonder betekent dat vaak: bereid zijn om oog te hebben voor de – vaak subtiele en discrete – ervaringen van vreugde, rust, vertrouwen, hoop enz… zoals en waar ze zich aanbieden in het gebed. Ook al wijzen die een andere richting uit dan verwacht had. Dat zijn immers de richtingwijzers naar het leven waartoe God je vandaag uitnodigt. Dit vraagt niet alleen een reële innerlijke vrijheid en openheid. Ook de genade van het geloof dat God je blijvend nabij is en voor je zorgt, wat er je ook overkomt.Reacties

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen