Een verwaarloosde factor bij het bidden: het lichaam
Nogal wat mensen stoppen met bidden als ze in moeilijke vaarwateren terecht komen. Of ze vinden het ten minste best moeilijk om te bidden als de wind tegen zit. Waarom laat God toe dat ik ongelukkig ben? Waarom brengt Hij hier geen verandering in? Nikolaas Sintobin sj geeft drie tips om te bidden in moeilijke omstandigheden.

1/3    Aandacht voor je lichaam

Als mensen hebben wij niet alleen een lichaam. Wij zijn ook lichaam. Bidden doe je per definitie met je hele wezen. Met je hart, je verstand, je ziel. Ook met je lichaam. Een gespannen lichaam is daarom niet bevorderlijk om tot gebed te komen. Bidden vraagt immers dat je tot op zekere hoogte stil valt; dat je de externe prikkels vermindert om toegang te krijgen tot je innerlijkheid. De daarmee gepaardgaande stilte kan als gevolg hebben dat je des te scherper geconfronteerd wordt met die spanning in je lijf. Onaangenaam, en dus eerder een reden om te stoppen met bidden.

Daarom kan het zinvol zijn om tijd te nemen om te bidden met je lichaam. Door meer thuis te komen in je lichaam, kan je het ook makkelijker openen voor Gods aanwezigheid en toevertrouwen aan zijn liefdevolle blik. Rustig inademen en uitademen; een voor een je verschillende lichaamsdelen opspannen en ontspannen; traag, stapje voor stapje, wandelen in de natuur en bijzondere aandacht geven aan horen, zien, voelen, ruiken enz…

Deze lichaamsoefeningen zijn geen verloren tijd. In de mate dat je probeert ze te doen in verbondenheid met God kunnen ze volwaardig gebed zijn.


-->

Reacties

Meest gelezen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Als Maria zegt: Ik wou dat ik dood was