Wat er gebeurt als je mensen de kans biedt om goed te zijn



Er is veel goedheid in de wereld. In het bijzonder als je mensen daar de kans toe biedt.

Heb jij de voorbije tijd de kans gehad om iets goed te doen voor ander? Waarom heb je het dan al of niet gedaan?

Of is er omgekeerd iemand geweest die echt attent was voor jou?

Wat hebben die ervaringen met jou gedaan? Leer je er iets uit?



-->

Reacties

Anoniem zei…
Het maakt beiden blij en dat geeft een heel fijn gevoel wanneer ik dit (spontaan) doe. Wanneer iemand die ik al jaren regelmatig bezoek af en toe tegen me zegt " ik zou je niet willen missen" dan vindt ik dat diep in mijn hart fijn om te horen omdat soms denk er mee te willen stoppen.. Dat is een nare gedachte omdat die persoon tegen haar zin in bedlegerig is. Die persoon geeft mij een kans om goed te zijn en zij doet aan mij goed omdat ze dit af en toe zeg. De persoon ben ik wel minder gaan bezoeken, af en toe een telefoontje is een manier om toch contact te houden. In andere situaties waar een ander sneller is dan ik in het tegemoet springen dan krijgt ik geen kans. Soms kan dat een lastig gevoel geven omdat ik niet meteen opspring en in wezen wel hulpvaardig ben. Dat lastige staat dan meer in relatie met dat de ander dan misschien denkt dat ik niet wil of het niet zie. Soms is het ook zo dat ik het niet meteen zie of er bij stil sta.Vragen naar een helpende hand is een optie als niemand het ziet.
Truus van Dam zei…
Voor mij is het normaal dat je een ander helpt. Ik help ook mijn buurvrouw met haar boodschappen en haar huis is (82) anders kan ze er niet blijven wonen. Dat geeft veel dankbaarheid zij omdat ze geholpen is en ik omdat ik het mag doen. Haar jongens doen de zware dingen. Zo kan ze er blijven wonen , ook door de traplift.Met dank aan deze regering.
Anoniem zei…
We hebben het thuis geleerd, het werd voorgeleefd. Het gaat niet altijd vanzelf dan is het evangelie echt een wegwijzer, zeker als het regelmatig van een kant komt en het wordt afgewezen hoewel het nodig of gewoon lief bedoeld is o.a. door autisme.
jos pyck zei…
VERGEVEN – VERZOENEN

Op canvas kwamen er twee series over zowel kinderen van de collaboratie als van het verzet. Wanneer telkens de vraag viel aangaande verzoening of vergeving waren de antwoorden heel uiteenlopend van een “neen”, “moeilijk, maar we dienen toch verder” tot een “recht moet gebeuren waarna ook vergeving”
Dit laatste was te horen van de dochter Kiebooms. Haar vader, gewezen CVP-politicus, was door de bezetter gevangengenomen maar na de oorlog als één van de eersten die het over verzoening had, wat hem in bepaalde kringen niet in dank werd afgenomen

Zo kennen we nog meerdere die publiekelijk stappen tot verzoening hebben gezet zoals o.a.
• Die zusters die ondanks de publieke opinie Michel Martin, echtgenote Dutroux, na haar vrijlating in huis namen.
• Een Nelson Mandela die als president wegen opzocht tot verzoening ondanks tientallen jaren gevangenschap tijdens de “apartheid”.
• Een kanselier Willy Brandt die als eerste Duitse gezagdrager deemoedig het hoofd boog in Auschwitz.
• Een Israëlische premier Yithak Rabin die de hand drukte met zijn Palestijnse tegenstrever Yasser Arafat, wat hem ook het leven heeft gekost.

Anderzijds komen ook velen aan enige vorm van clementie niet toe zoals o.a.
• Menige slachtoffers van een misdrijf die vanuit een enig wraakgevoelen zich verzetten tegen ieder rechterlijke overweging tot vrijlating of versoepeling van de veroordeelde.
• We hoeven maar even te verwijzen naar de Rwandese genocide waarbij na de misdaden aan beide kampen de bitterheid en vergelding gaande blijven
• Ook binnen de kleine wereld van werk-, buren-, familie- tot gezinsrelaties loopt het weleens moeilijk om uiteindelijk tot enige vorm van verzoening of vergeving te komen bij geschillen, misdragingen, ruzies of erfenisaangelegenheden. Van etterende relaties wordt er uiteindelijk niemand beter of gelukkiger van, integendeel

Op een minderheid na verkiezen mensen voor humane gedragingen tot zelfs met enige empathie voor wie het moeilijk hebben als vluchtelingen, gehandicapten, daklozen of vereenzaamden, echter in veel minder mate tegenover wie misdadig was of zich misdragen heeft. Wraakgevoelens halen het dan dikwijls op gerechtigheid. Zo liet een gewezen gezagsdrager in de kamer van volksvertegenwoordigers i.v.m. de naoorlogse situatie horen dat de woorden “vergeven of pardonner” niet in zijn vocabularium staan.
Uiteraard doet bij misdaden “vergeven” niets af van de schuld en de berechting. Het is er kunnen toekomen om na enige tijd de veroordeelde terug perspectief te geven en niet te blijven stigmatiseren.

Een christen gelovige leest echter in Jezus Bergrede: jullie hebben gehoord dat gezegd werd “Een oog voor oog en een tand voor een tand”. En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maat wie op je rechterwang slaat, ook je linkerwang toe te keren. (Mat. 6/7)
In een wereld waar enige weerbaarheid noodzakelijk is om discriminatie en pesterijen te vermijden is deze radicaliteit wellicht moeilijk haalbaar. Toch kunnen we als Christen gelovige er niet van onderuit om telkens opnieuw pogingen te doen tot vergeving en verzoening, ook al werd ons kwaad aangedaan, werden we gekwetst of miskent. Mogelijks voelen we op termijn onszelf er beter bij.

Tot zevenmaal zeventigmaal schuld vergeven aan een volk, een gemeenschap, een collega, buur, familie, ouder, kind of partner moge wellicht leiden tot een beter en respectvoller samenleving. Het is wellicht de meest geëigende roeping van ieder christen gelovige om daarin voor te gaan!

Jos Pyck 15.11.2019

Meest gelezen

Het echte schandaal van het christendom - Bernard Sesboüé sj

Advent, een vreemde en wellicht confronterende uitnodiging - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj (1/4)

Wat als het bidden echt "niet leuk" is?

Durf jij de Advent aan in jouw leven? - Aangrijpend en bevragend advents-videootje

Ook een haan kan overdrijven - wel heel bijzondere video

Wat Herman Van Rompuy ontdekte in mijn nieuwste boek: "Op het kompas van de vreugde"

"Zie, Ik begin iets nieuws" - Geef anderen de kans om deel te nemen aan onze adventsretraite