In de leer bij de tuinier om zonde te bestrijden



In de late zomer, als columns over tuinieren aanmanen voorzichtig te zijn met onkruid  uit te trekken, viel het mij op dat er relatief weinig onkruid was op plekken in de tuin waar ik jarenlang vorstbestendige planten geplant had. Waar hosta’s, vlinderstruiken en mierenegel groeien, is er minder kruid om te wieden. Zelfs het meest voorzichtige wieden kan de efficiëntie niet vervangen van het  eenvoudig kweken van planten door zorg te besteden aan water en grond en dan de zonneschijn en God de rest te laten doen.

God zorgt voor ons als een hovenier die aanmoedigt wat binnenin goed is. Jezus vertelt ons over het koren en het onkruid die samen moeten opgroeien tot aan de oogst. Allen hebben wij iets van beide binnenin ons. Maar Jezus gebruikt ook beelden als de gist in het brood, lelies op het veld en de vermenigvuldiging van de broden om te tonen dat wat God voor ons verlangt is dat wij blijven groeien in Christus.

Ook wij kunnen aandacht besteden aan de complexiteit en de warboel in onszelf en in onze relaties door te cultiveren wat liefdevol en goed is in plaats van alleen maar te vermijden wat slecht is. Dan kunnen we ontdekken dat als we zorg besteden aan de groei van onze liefde, er minder en minder plaats is voor onkruid.


Marina McCoy

Reacties

Anoniem zei…
Iets kunnen laten geeft ruimte en genieten van het schone geeft blijheid en steeds weer verwondering. Wordt het ongewenste woekeren te veel dan is er werk te doen.
Truus van Dam zei…
Om met de tuin te spreken, onkruid groeit harder dan de andere planten. Wij hebben een hele grote tuin , maar het heeft ook zijn mooie kanten , als in het voorjaar alles weer in bloei staat. Zo is het ook met mensen er zijn goede en minder goede mensen proberen het verschil te zien , en zeker je eigen weg te gaan.Met de hulp van God.
e.harland-hazebroek zei…
Heel mooi, echt om regelmatig bij
stil te staan.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen