Wat de mystici ons leren


Elke menselijke ervaring bevat een religieuze dimensie. Heel ons leven is vervuld van Gods tegenwoordigheid. Denk er dus aan, als je je gebed begint, dat God je nabij is. Wees niet bezorgd als je verstrooid wordt. Als er iets telkens opnieuw in je gebed binnendringt, neem dan wat tijd om er met God over te praten. Stel je soepel op, want Gods Geest waait waar Hij wil.

Gebed kan je geest ontsluiten en je levensvisie verruimen.  Open je geest om op een nieuwe wijze te kijken naar God, naar de mensen, naar jezelf. Als je jezelf opent voor Gods geest,  kunnen er in je hart verschillende stemmingen opkomen; zoals droefheid omwille van tedere herinneringen of blijdschap omwille van de herinnering aan een viering. Onze stemmingen zijn telkens een boodschap van God en vertellen ons veel over onze geestelijke zoektocht. Gebed geeft zo onze wil de kracht om tot handelen over te gaan. Door het gebed kan God onze wil raken en kracht geven om te leven in overeenstemming met wat wij als waarheid erkennen.

De grote mystici en heiligen waren er zich van bewust dat zij alle hulpmiddelen moesten aanwenden om God beter te leren kennen. God spreekt ons inderdaad voortduren aan en benadert ons zonder ophouden. Wij moeten leren luisteren en voelen met alle mogelijke middelen die God ons heeft gegeven.

Jacqueline Bergan CSJ  en Marie Schwan CSJ

Reacties

Truus van Dam zei…
Mijn Godservaring was een crematie, de crematie van mijn moeder, onze oude pastoor ging toen nog mee naar het crematorium , was heel blij dat hij er was, En ik heb me gedragen gevoeld op dat moment Hij was zeker bij ons. Ook de pastor in het ziekenhuis heeft ons goed begeleid en in die zelfde periode overleed zijn moeder. Toen wilde we er voor hem zijn . Soms denk jewat is dat een vreemde vrouw of man en na een overdenking met je toegeven dat , dat niet zo is ze hebben allen iets meegemaakt daarom doen ze zo. Het worden later je beste vrienden.Ook daar speelt Hij een rol in om je tot inzicht te laten komen.
Anoniem zei…
Het is zo vreemd wanneer alles anders loopt.
Bang omdat je het nooit hebt meegemaakt.Je denkt aan je partner, hij opnieuw ziek en op afstand ik zelf. De zorg om dit te helpen overwinnen van anderen Aan God alles overlaten. Het moet en het kan.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)