Hoe omgaan met het kwaad in mijzelf ? - Kwaad en vergeving (2/8)


Neem ik het, met eigen krachten, op tegen het kwaad in mij, dan riskeer ik over te gaan van toegeeflijkheid aan mezelf naar hardheid tegenover mezelf, en vast te lopen in de gesloten kring van de zelfbevrijding. Dit gaat in tegen mijn diepste wezen. Een mens is fundamenteel gericht op de andere, ook voor zijn bevrijding.

De bevrijding uit het kwaad is altijd een bevrijding uit zichzelf, uit de zelfbeslotenheid, naar anderen toe, en naar God toe. De bevrijding uit het kwaad is altijd een stap zetten naar verzoening. M.a.w. het komt er minder op aan dat ik het opneem tegen het kwaad in mij, dan wel dat ik mij overgeef aan een liefde waartoe ik in mezelf de oproep voel, en die me ook buiten mezelf haalt omdat zij mij op de eerste plaats naar de ander richt. De liefde van en voor een mens, of voor mensen, en de alomvattende liefde die de Vader mij toedraagt.


Een anonieme jezuïet

Reacties

Anoniem zei…
Dat de alomvattende liefde van de Vader mij toegedragen wordt vergeet ik regelmatig. Dat kan ik koppelen op het moment dat de opening zich voordoet. Een oefening van en voor het rijke en mooie mystieke Koninkrijk van God.
Truus van Dam zei…
Het is moeilijk om altijd tegen iedereen aardig te zijn.Er zijn ook mensen die het je moeilijk maken , en dan doe ik net zo terug.Ondanks de al omvattende liefde van God. Ik wil ook geen doetje zijn.
Anoniem zei…
Soms, zelfs vaak, weet ik niet wat de ander wil. Achteraf blijkt dat zo anders
Ik houd me daarom op een afstand.
Ik verlang naar Jezus, maar dat lukt maar half. Ik zou het allemaal anders willen, vooral echt met Jezus leven.
Hoet Ingrid zei…
Vele kwetsuren die ons wegens onmogelijkheid tot heling tot dwaalwegen(=het kwade)leiden vloeien voort uit ongeordende relaties.
Daarom en samen met de schrijver van dit stuk meen ik dat heling en vergeving vooral evenzeer in relatie moet plaats vinden.

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?

Moet je dom zijn om te geloven? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de komende zondag