Voorwaarde om volmaakt te worden


In 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

De juiste keuze kunnen maken

Hiervan hangt het meeste in het leven af. Om juist te kunnen kiezen dient men over goede smaak en een onafhankelijk oordeel te beschikken; ijver en kennis zijn niet voldoende. Waar niet wordt gekozen, vindt men ook geen volmaaktheid. Kiezen bestaat uit twee elementen: kunnen uitzoeken en het beste nemen. Vele talentvolle, fijnzinnige mensen, beschikkend over een scherp verstand, ontwikkeling en toewijding, falen desondanks als zij voor een keuze worden gesteld: zij grijpen steeds verkeerd, alsof zij het erop aanleggen fouten te maken. Het vermogen juist te kiezen is dus een van de grootste gaven van de hemel. (nr 51)

Baltasar Gracián sj



Reacties

Carla zei…
De weg bewandelen volgens inzicht kan. Vertrouwen hebben in wordt ingegeven. Voorwaarde en volmaakt worden is op zich al een eis dat inspanning vraagt. Wiens goedkering heb ik nodig - hoe vermoeiend mag het zijn? Wees je zelf, ik heb je lief.
E.harland-hazebroek zei…
En dat weet je niet ....

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen