Voorwaarde om volmaakt te worden


In 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

De juiste keuze kunnen maken

Hiervan hangt het meeste in het leven af. Om juist te kunnen kiezen dient men over goede smaak en een onafhankelijk oordeel te beschikken; ijver en kennis zijn niet voldoende. Waar niet wordt gekozen, vindt men ook geen volmaaktheid. Kiezen bestaat uit twee elementen: kunnen uitzoeken en het beste nemen. Vele talentvolle, fijnzinnige mensen, beschikkend over een scherp verstand, ontwikkeling en toewijding, falen desondanks als zij voor een keuze worden gesteld: zij grijpen steeds verkeerd, alsof zij het erop aanleggen fouten te maken. Het vermogen juist te kiezen is dus een van de grootste gaven van de hemel. (nr 51)

Baltasar Gracián sjReacties

Carla zei…
De weg bewandelen volgens inzicht kan. Vertrouwen hebben in wordt ingegeven. Voorwaarde en volmaakt worden is op zich al een eis dat inspanning vraagt. Wiens goedkering heb ik nodig - hoe vermoeiend mag het zijn? Wees je zelf, ik heb je lief.
E.harland-hazebroek zei…
En dat weet je niet ....

Meest gelezen

Als Ignatius van Loyola zich gaat bemoeien met het coronavirus

Het verschil tussen echte en bedrieglijke godsdienst, ook in tijden van coronavirus

Bijzonder ignatiaans levensgebed in tijden van het coronavirus

Hoe God op het spoor komen temidden het coronavirus - homilie (video) van Nikolaas Sintobin sj - 4de zondag van de 40-dagentijd