Pierre Teilhard de Chardin sj over de traagheid van GodDurf vooral te vertrouwen in het traag werken van God. Van nature uit zijn we ongeduldig. We willen alles zo snel als mogelijk bereiken. Mocht het even kunnen, dan zouden we de tussenstappen willen overslaan. We zijn ongeduldig om op weg te gaan naar het onbekende, naar iets nieuw. Maar het is de wet van alle vooruitgang dat je doorheen periodes van onduidelijkheid moet gaan - en dat het behoorlijk lang kan duren.

Ik vermoed dat dit voor jou niet erg verschillend is. Je gedachten ontwikkelen zich maar geleidelijk aan. Laat ze groeien. Laat ze hun eigen vorm vinden, zonder onnodige haast. Oefen geen druk uit - alsof je vandaag reeds zou kunnen zijn wat de tijd (dat wil zeggen de genade, omstandigheden die impact hebben op je goede wil) pas morgen voor jou voorzien heeft.

Enkel God zou je kunnen vertellen wat deze nieuwe geest zachtjes aan in jou aan het bewerkstelligen is. Gun het onze God dat je gelooft dat zijn hand je leidt. Durft de angst aan van te voelen dat je in onzekerheid leeft en onaf bent.

Pierre Teilhard de Chardin sj

Klik hier voor een bijzondere gebedspodcast vertrekkende van een citaat van Teilhard uit "De mis over de wereld"

Reacties

Carla zei…
Eem prachtige allesomvattende liefdevolle meditatie, aanvaarden, loslaten en aanbieden in genade van God onze Vader.
Truus van Dam zei…
Hij helpt ons zeker dat heb ik gisteren weer gemerkt.En dat was zeker een kwestie van geduld , wat nog steeds niet mijn sterkste kant is.
e.harland-hazebroek zei…
Een goede raad; als het om geduld gaat blijf ik problemen houden. Altijd gehad, iets meer onder controle ..tenzij !
Gerjan de Jong zei…
Het tijdloze van deze meditatie. Er ligt 100 jaar tussen, maar deze gedachten hadden ook vandaag de dag kunnen worden uitgesproken. Heel inspirerend.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen