Waarom trots zo'n deugd kan doen (2/8)


Voor het tijdschrift “Liefke” schreef ik een overweging over “Trots die dankbaar maakt”. Hier vind je uittreksels (2/8)

Trots kan zo’n deugd doen: trots op iets wat je moeizaam bereikt hebt of wat je zomaar in de schoot is gevallen, trots op je kind of partner, op je dorp of je land, enz. Trots kan belangrijk zijn en waardevol. Het kan ook een wat vervelende bijklank hebben. Waar gaat trots over?

Trots gaat over goede dingen. Soms in het oog springend. Meestal heel gewoon maar daarom niet minder mooi. Het is belangrijk en goed je kracht en schoonheid te ontdekken en naar waarde te schatten. Een gevoel van trots voor de unieke schat die je is toevertrouwd geeft levenskracht. Het nodigt uit om je diepste verlangen, waar trots aan raakt, verder te ontwikkelen. Zolang je de belangrijke keuzes in je leven ent op dat verlangen kun je putten uit een eindeloze bron van energie. Zo kan trots je op weg helpen naar een verdere ontplooiing als mens.


Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Gelukkig dat trots het positieve tot stand kan brengen evenzo als de wilskracht. Toch denk ik dat het verlangen voor hetgeen wat je graag wilt doen de drijfveer is en het verlangen staat in relatie met de persoon die je bent. Bewijzen dat je iets kan, bewijzen dat de liefde in je zit , het zijn soms vreemde drijfveren om je bestaan te bevestigen.
Truus van Dam zei…
Trots op mijn man die zulke mooie foto's maakt . Ook trots op mijn buurt waar alle culturen samen leven zonder problemen, zou nooit ergens anders willen wonen.
Wat een mooie en belangrijke overweging. Nooit op deze manier bezig geweest met trots. Veelal vooral trots als iets negatiefs benaderd. Naar aanleiding van deze blog eens eerlijk op een rij gezet op welke zaken ik oprecht trots ben en dat blijken er best veel te zijn. Dat stemt tot dankbaarheid maar ook tot een vorm van zelfwaardering. Sinds ik mij aangesloten voel bij de Ignatiaanse spiritualiteit is mijn levensbeeld veranderd van een 'niet te begrijpen zware last' naar een 'mooi en kostbaar cadeau'. Ook daarvoor enorm veel dankbaarheid.
e.harland-hazebroek zei…
Helpt zeker, al hebben anderen er niet zo'n interesse in.....

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj