Messias
Ik had vroeger al gehoord en gelezen dat het messianisme deel uitmaakt van de Amerikaanse cultuur. Ik kon me er wel iets bij voorstellen. Maar de laatste maanden is het me duidelijker geworden doorheen het fenomeen Obama.
Eerst was hij de belichaming van de hoop van de arme zwarten. Vervolgens van de hele Democratische Partij en van belangrijke delen van de wereldopinie. Vandaag lijkt het wel of heel de Verenigde Staten van Amerika en, zou je wel denken, de hele wereld van hem de redding verwacht. Een ongelofelijke troef voor Obama. Heel aangrijpend: de kracht van de hoop.
Zijn eerste toespraak als president was indrukwekkend. “America” is en blijft het Beloofde Land. Maar dat is het niet zo maar geworden en kan het ook niet zo maar blijven. De woorden van Obama waren oproepend en responsabiliserend. Niet voor “de anderen” maar wel voor de toehoorder, élke toehoorder. Daarom was het voor mij geloofwaardig en vertrouwenwekkend.
Good luck Mr. President, good luck America, good luck whole World!
Reacties
Ook ik ben gecharmeerd door de persoonlijkheid van Obama. Als gelovig man spreekt hij als een 'echte' leider die een aantal normen én waarden vooropzet, die hij zelf begeestert.
Durven wij, ook hier in Europa, nog uitkomen voor een aantal morele waarden en ze zo formuleren zodat een hele groep van mensen de oproep ervan door merg en been voelt gaan !?
Of...hoe een 'christelijke impuls' gefundeerd in een 'gedragen' geloof ...wonderen kan doen !
Het is wel indrukwekkend te merken dat behoudsgezinde christelijke blogs in alle talen zwijgen over de investituur van Obama. "They hate him" ... omwille van zijn progressieve ethische standpunten.