De kriebel van de uitmuntendheid: je grenzen verleggen (1/2)

Middelmatigheid. Weglopen van risico’s, ten voordele van een grijze comfortzone: fysiek, relationeel, religieus, affectief, professioneel … Het risico is reëel.

De grenzen durven opzoeken; meer nog, ze verleggen. Kiezen voor wat zich concreet aandient, het onbekende, de ander, in verantwoordelijke dienstbaarheid.  
Luisteren naar die stem, in je diepste diep en er gehoor aan geven. Dit is één mogelijke invulling van de ignatiaanse uitmuntendheid.
Onderstaande video is behoorlijk eenzijdig, op het karikaturale af. Maar hij kriebelt wel …

Reacties

Anoniem zei…
Je gelooft toch echt niet dat we allen moeten gaan bergen beklimmen, met onze grenzen te verleggen...Het is zo wie zo al vaak moeilijk iets wat vastgeroest zit te laten veranderen.
Anoniem zei…
het lijkt me dat veel mensen die in het filmpje voorbij komen flirten met de dood. Ik vraag me af wat dat met uitmuntendheid te maken heeft en waarom het kriebelt.
Jan D'Joos zei…
Het filmpje is uiteraard symbolisch. Het is wel mooi dat mensen risico's durven nemen en hun comfortzone durven te verlaten, op het gebied van hun lichaam, relaties, religieus denken, emoties, hun jobs,... daar gaat het om. Het filmpje dient hierbij als metafoor.
Anoniem zei…
Filmtechnisch zijn dit pareltjes....risico-analyse leert echter dat dergelijke 'stunts' in realiteit levensbedreigend zijn.....ze geven mij dan ook zowel letterlijk als metaforische geen enkele aanleiding tot enig 'kriebelgevoel'...in tegendeel ze zijn een illustratie van het steeds verder moeten zoeken van spektakel, het steeds verder opzoeken én overschrijden van de fysische grenzen...het niet kunnen berusten in het tijdelijke en begrensde mens-zijn...zich tijdelijk goddelijk wanen!...misschien minder filmtechnisch, niet risicovol en bovenal minder tijdelijk zijn die zaken die dit alles overstijgen...een duurzame relatie met je medemens, een oprecht en realistisch geloof..een geloof in Christus ...alleen vindt je dit alles niet in het spektakel in het lawaai van die kick....vind je dit in een stilte...is het gelukzalig... ook eens proberen!

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)