Een jaar van genade loopt op zijn einde


Een jaar van genade loopt op zijn einde  en een nieuw jaar begint. Eer ik bedenk wat het komende jaar zal brengen, wil ik achterom kijken naar het voorbije jaar, en het even tegen het licht houden. Daar ontdek ik dan de vaardige meesterhand van God, en dit schenkt mij vertrouwen dat het komende jaar even rijk zal zijn.

Eerst tracht ik enkele goede dingen te noteren die ik mocht ervaren. ‘Elke goede gave, elk volmaakt geschenk, daalt neer van boven, van de vader van de hemellichten’ (Jak 1, 17). In al wat goed is, vind ik God! God schenkt ons zijn goedheid overvloedig, zoals de zon haar warmte en licht meedeelt. Zoveel goede dingen heb ik mogen ervaren: het leven zelf, gezondheid, vriendschap,  periodes van vreugde en gluk, allerlei  tekens van genegenheid, speciale genaden, een diep Godsgevoel. (Ik denk eraan daar ook gewijderuimte.org en biddenonderweg.org bij te rekenen!) Zoals de psalmist vol bewondering zegt: ‘En dán kroont Gij het jaar met uw gaven’ (Ps  65, 12). Ik ben dankbaar voor al het goede dat mij gegeven werd, ook voor het goede dat ikzelf heb gedaan.

Maar niet alles was zo goed! Op mijn weg kende ik tegenslagen, ziekte  en lijden onder allerlei vormen. Denk ik dieper na, dan bemerk ik hoe in bepaalde gevallen een slechte situatie op iets goeds uitliep. Gods hand gaat voorzichtig te werk, zodat er iets goeds voortkomt uit het kwade dat wij verrichten. Dit wordt ons op dramatische wijze duidelijk gemaakt in Jezus’ lijden, en dit doorstraalt iedere dag. God aanvaardt wat wij slecht doen, zet zich dan aan het werk om het in zijn goddelijk plan een plaats te geven. En hiervoor dank ik God opnieuw.

Het komende jaar ligt veilig in Gods handen.

Brian Grogan S.J.

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)