Feest van Maria Geboorte


Vandaag, 8 september 2014, viert de Kerk het feest van Maria’s Geboorte.
Tezamen met Jezus zelf en de H. Johannes de Doper behoort zij tot de weinigen van wie de biologische geboorte wordt herdacht. Het feest werd het eerst gevierd in het oosten sinds de zesde eeuw, onder invloed van het concilie van Efese (431), waar Maria officieel tot 'Moeder van God' ('Theotokos') werd uitgeroepen. Paus Sergius I († 701) voerde het in voor de kerk van Rome, en in de 11e eeuw was het verspreid over de gehele Kerk.

Historisch gesproken is niet bekend op welke dag Jezus’ moeder Maria is geboren. Men heeft gekozen voor 8 september, omdat op deze dag ergens in de 5e of 6e eeuw te Jeruzalem een St-Annakerk werd ingewijd. Sint Anna wordt beschouwd als de moeder van Maria. Dat gaat terug op een heel oude overlevering.
Meer over dit feest op www.heiligen.net.

Reacties

mia van olmen zei…
Nikolaas, zou het ook kunnen dat 8 september de geboorte van Maria wordt gevierd nadat ze 9 maanden door Anna gedragen werd na de ontvangenis (Onbevlekte) op 8 december. Van 8 december tot 8 september zijn toch 9 maand he? Logisch toch? de Kerk is zeer logisch in de data van haar feesten . Zo ook de geboorte van Jezus op 25 december, nadat Hij op 25 maart werd onvangen ! dat is ook 9 maand he? Logisch! Natuurlijk kennen wij de echte data niet! Maar in het kiezen er van volgt zij de natuur ! Mooi toch!

Meest gelezen

Waarom zwijgt paus Franciscus?

Als misbruik misbruikt wordt

En mocht de paus beslissen om de jezuïeten op te heffen?

Groeien in gebed, dankzij de zee