Zichtbaar arm én zichtbaar steenrijk


Mark Logtenberg, 23 jaar oud,  is een Nederlandse novice in de Sociëteit van Jezus. De komende maanden zal hij regelmatig in deze blog te gast zijn met cursiefjes over de stage die hij thans loopt in Libanon.

Deel 12

Libanon is een vreemd land om in te wonen. Het is een land wat lijkt te kunnen leven met grote onderlinge verschillen en tegenstellingen. Het contrast is schrijnend, zichtbaar arm en zichtbaar steenrijk. Zo ook afgelopen vrijdag.

Sinds ik in Libanon aangekomen ben wilde ik naar Baalbeck, het oude Heliopolis. Zo genoemd omdat er een gigantisch tempelcomplex staat toegewijd aan Jupiter, met kleinere tempels gewijd aan Bachus en Venus. Waarschijnlijk een van de grootste tempels die nog bewaard zijn gebleven uit de Romeinse tijd.

Tegelijkertijd is inmiddels meer dan de helft van de bevolking in Baalbeck Syrisch. De Jesuit Refugee Service doet haar best om ook hier te werken en inmiddels hebben ze 3 scholen opgezet waarin ongeveer 650 kinderen worden onderwezen. Maar deze scholen zijn klein en zijn geplaatst in oude gebouwen; ze doen de taak maar het is niet om over naar huis te schrijven. Het weekend daarvoor ben ik naar Jamour geweest, een van de ‘elite’ scholen hier in Libanon waar studenten onderling Frans spreken i.p.v. Arabisch. Wat een contrast.


Op onze weg terug naar Beiroet viel mij dit contrast meer en meer op. We reden langs gigantische vila’s met dure sportwagens ervoor. Ongeveer een kilometer verder ligt een klein tentenkamp met misschien 50 tenten. Natuurlijk, inkomensongelijkheid bestaat ook in Nederland. Alleen hier is dit wel heel zichtbaar.

Reacties