Snelcursus om je roeping te vinden (1/5): leg al je kaarten op tafel
In deze serie vertelt Brendan Busse sj, Amerikaans jezuïet, over roeping in brede zin, voor iedereen, en dus niet alleen de roeping tot jezuïet. Vele mensen zijn op zoek naar hun plek in het leven. Dit artikel wil hen daarbij helpen. Hier vind je vijf stappen om je roeping te ontdekken.

1ste stap: Bekijk alle mogelijkheden: leg al je kaarten op tafel

Veel mensen onderdrukken roepingsverlangens, en sluiten daarom deuren af. Begin juist met deuren te openen. Schrap zinnen als ‘Ik zal dat nooit kunnen...’, ‘Dat is toch niets voor mij’ (behalve, natuurlijk, dingen die écht onmogelijk zijn, zoals ‘Ik zal nooit profvoetballer worden’, ‘Ik heb slechte ogen, dus ik kan nooit gevechtspiloot worden’). Denk aan alle mensen, die je inspireren, die je zin geven om te worden net als zij - schrijvers, kunstenaars, leraren, activisten etc... Misschien zijn ze religieuzen of priesters. Sommigen zijn getrouwd, anderen single. Vergeet niet dat ze allemaal, op een zeker moment, het risico hebben genomen om hun levensweg in te slaan. De meesten van onze ‘helden’ of ‘voorbeelden’ hebben een gelukkig leven, precies door hun edelmoedigheid. Ze zijn inspirerend door hun getuigenis, want ze stonden open voor het onbekende.

De sleutel bestaat erin om alle mogelijkheden te bekijken, hoe onvoorstelbaar ze vandaag de dag ook zijn. En kijk dan wat je binnenin je voelt als je ze overweegt. Ben je jong en gelovig? Durf dan de kaart van het religieuze leven of het priesterschap op de tafel te leggen. Roeping kan niet zonder vrijheid. En échte vrijheid houdt ook in dat je je vrij voelt om het niet te doen. Natuurlijk ben je vrij om te trouwen, of om die of die carrière na te streven..., maar écht vrij kiezen betekent dat je andere mogelijkheden ernstig hebt overwogen. Als je je vragen stelt over roeping, leg dan alle opties op tafel en bekijk dan waar je diepste verlangens ruimte vinden. Groeien in echte vrijheid is een weg gaan van meer liefde en zelfgave. Vrijheid, onbaatzuchtigheid, liefde? Dat is roeping.


Reacties

Vandaag de dag noemt het "je moet er klaar voor zijn" maar wanneer ben je er klaar voor? hoe weet je dat je "er klaar voor bent? hoe voelt het om er klaar voor te zijn " het gezegde " er klaar voor zijn staat vele mensen in de weg; het klinkt zwaar en ernstig. Men heeft schrik van al teveel ernst. Schrik om het niet aan te kunnen, achteraf te besluiten dat men er " inderdaad niet klaar voor was , het gevoel gefaald te hebben? Moet je voor een roeping klaar zijn?
Anoniem zei…
Dag Annie, misschien ben je 'altijd' en 'nooit' helemaal klaar? Misschien gaat het om de bereidheid om een sprong te wagen, uit de comfortzone, in het onbekende? Je open stellen voor wat komt en tegelijkertijd trouw zijn aan jezelf. Dus toch: een zekere 'innerlijke stevigheid' hebben. Om te voelen wat bij jou past, wat jou vreugde schenkt en wat jouw ziel doet leven.

Meest gelezen

Katholieke handleiding voor omgang met geweld

Één God die drie en één is: wat wil dat zeggen?

Waarom ik de oortjes van Jozef niet gezalfd heb

Hoe kan je weten of je houdt van God?