Waarom het gebed vaak "niet lukt"


Het begin van het gebed is heel belangrijk. Daar hangt de kwaliteit van het gebed in hoge mate van af. Veel gebedstijd gaat verloren, omdat we geen serieus begin gemaakt hebben. Het is kostbaar als je een klein eigen ritueel hebt gevonden, om echt in het gebed binnen te gaan.  

Het beste begin is waarschijnlijk je heel bewust open te stellen voor Gods onvoorwaardelijke liefde voor mij zoals ik feitelijk ben (en niet zoals ik zou moeten zijn!). Na enige tijd kan ik dan van mijn kant uit ook reageren op die verrassende en weldadige liefde. 

Zo kan ik bijv. bidden, dat al mijn doen en laten eerlijk en oprecht op deze liefde afgestemd moge zijn. Of ik kan me heel bewust aan God toevertrouwen; mijn leven, mijn toekomst, mijn zorgen, mijn vreugden in zijn handen leggen. Het is ook goed om te luisteren naar wat er in mijn hart omgaat en dat tot een gebed te maken. De dingen waar ik mee bezig ben, de verlangens, de zorgen en de pijn die in mij leven, ik kan ze allemaal tot een gebed omvormen.  God interesseert zich oprecht en liefdevol voor mij. Dat maakt juist het gebed mogelijk en vruchtbaar.

Piet van Breemen sj en Hans van Leeuwen sj


Reacties

Anoniem zei…
O, dit verhal sluit mooi aan bij het verhaal van de H.Theresia van L.
e.harland-hazebroek zei…
Daar mankeert het nog wel eens aan, vooral aan het begin van de dag.
Anoniem zei…
Wanneer je allerlei mankememten hebt lijkt het me moeilijk om met een positief ritueel te beginnen. Zou de aanhouder winnen? Mocht je willen spreken over een gebed, dankgebed, liedfedgebed. Misschien gaat het niet om winnen maar om het ritueel van verdraagzaam zijn.
Truus van Dam zei…
Bidden is heel moeilijk ,je bent zo afgeleid en het is nergens stil. Voor mij is de stilte belangrijk anders dwaal ik af. En dat is respectloos.
Mag een ieder veel wijsheid en stilte krijgen dan word bidden tot God iets eenvoudiger. Wil wel maar vind het , het moeilijkste wat er is. Zelf in de kerk is het zondags niet stil.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen