Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk?


30 jaar geleden las ik voor het eerst de tekst “De moed om te aanvaarden dat men aanvaard is” van Piet van Breemen sj (uit “Als brood dat wordt gebroken”, Lannoo, 1977). Hij grifte zich meteen in mijn geheugen. Een uittreksel.

Het is betrekkelijk gemakkelijk te geloven in Gods liefde in het algemeen, maar het is erg moeilijk te geloven in Gods liefde voor mij persoonlijk. “Waarom ik?” Er zijn maar weinig mensen die werkelijk zichzelf aanvaarden, die aanvaarden dat zij aanvaard zijn. Inderdaad, het is uitzonderlijk iemand te ontmoeten die het probleem “waarom ik?” helemaal heeft opgelost.

Zelfaanvaarding kan nooit gebaseerd zijn op mijn eigen ik en zijn kwaliteiten. Zo’n grondslag stort in elkaar. Zelfaanvaarding is een act van geloof. Als God mij bemint, moet ik ook mijzelf aanvaarden. Ik kan toch niet veeleisender zijn dan God!

Piet van Breemen sj

Reacties

Anoniem zei…
Omdat dit zo moeilijk is, is het zo waardevol.
annie zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Christine zei…
een leven nodig gehad om mijzelf steeds weer te leren aanvaarden.....elke dag opnieuw....ik ben dankbaar hoe God mij steeds weer laat zien de moeite echt waard te zijn....
Anoniem zei…
Vreemd dat wij hebben geleerd dat we zondig zijn en dat God de genade kan geven omdat hij ons lief heeft. Toch wordt het voor de mens wel moeilijk gemaakt. De boodschap van de genade begrijo ik omdat wij mensen zijn met krachten en machten zowel positief als negatief. Het schuldbesef en het idee of het gevoel dat liefde meer is dan dat ik ben moet wel tot zelfaanvaarding leiden anders heb je geen leven.
De illusie daagt uit en geeft vertrouwen
Anoniem zei…

"Het is betrekkelijk gemakkelijk te geloven in Gods liefde in het algemeen.....": waar vind je die Liefde voor alle hongerlijdenden in Afrika, Azië,..., voor onschuldige kinderen met kanker en andere vreselijke ziektes,.., vluchtelingen,...... Leg mij deze Liefde eens uit aub.
Voor persoonlijke ziekte, lijden, ... kan je die Liefde nog gemakkelijk nog "gemakkelijk aannemen" als maar in het Noorden en westen woont...
e.harland-hazebroek zei…
Ontzettend goed en o zo moeilijk het om te zetten in vertrouwen, steeds opnieuw.
Truus van Dam zei…
Je moet jezelf aanvaarden zoals je bent , en dat is niet altijd makkelijk.God kijkt met een liefdevolle blik naar ons.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen