Snelcursus om je roeping te vinden (2/5): Ga op zoek naar ervaring

In deze serie vertelt Brendan Busse sj, Amerikaans jezuïet, over roeping in brede zin, voor iedereen, en dus niet alleen de roeping tot jezuïet. Vele mensen zijn op zoek naar hun plek in het leven. Dit artikel wil hen daarbij helpen. Hier vind je vijf stappen om je roeping te ontdekken.

Tweede stap: Ga op zoek naar ervaring

Gun jezelf de tijd om je diepste verlangens te testen en uit te zuiveren - voor een religieuze roeping: een jaar of twee. Ga op zoek naar ervaringen die deuren openen, zelfs al lijkt dat andere deuren te sluiten. Ga bijvoorbeeld voor een stilte-weekend - of langer - om je relatie met God te verdiepen en na te denken over je roeping. Neem een verantwoordelijkheid op, doe een jaartje vrijwilligerswerk in het buitenland... Of neem een ​​parttime baan of verruim je horizon met een stage. Volg je voorbeelden of helden niet alleen in je verbeelding, maar durf iets te ondernemen in navolging van hen. Die ervaringen zijn dan toetsstenen bij het nemen van je beslissing over een roeping of levensweg.

Een laagdrempelige versie van het ‘testen’ van je roeping is doen alsof je de keuze al gemaakt hebt: beeld jezelf gedurende een maand in dat je mama of papa (of religieus of schrijver of iets anders) wordt. Leef met deze beslissing, praat er vervolgens over met God en kijk wat die eventuele keuze aan hoop en angst in jou teweeg brengt. Doe hetzelfde in de maand daarop met een alternatieve keuze, en noteer de verschillen in je reacties, gevoelens... Ben je enthousiaster? Moediger? Nieuwsgieriger? Meer energie? Dat is roeping.

Reacties

Meest gelezen

Waarom zoveel mensen aanstoot nemen aan de Kerk

Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel (1/4)

Drie maal drie tips voor een intense 40-dagentijd

Boodschap voor mensen die zichzelf voor goede christenen houden