Waarom mensen van paus Franciscus houden - Waarheid in tijden van internet (7/15)

Op 17 februari 2017 gaf ik een voordracht aan de theologiefaculteit van de KULeuven over “Waarheid in het digitale tijdperk”. Enkele uittreksels. (7/15)

1.     Franciscus is een mensenmens  (Communicatietechniek van paus Franciscus)

Paus Franciscus houdt van mensen en steekt dit niet onder stoelen of banken.

ð Als hij rondrijdt op het St-Pietersplein, staart hij niet naar een onpersoonlijke massa. Hij maakt oogcontact met individuele mensen. Regelmatig stopt hij, stapt uit en gaat het gesprek aan.
ð In het vliegtuig beantwoordt hij niet alleen de vragen van de journalisten. Hij groet hen ook een voor een en toont zich geïnteresseerd in hen. Het resultaat is dat veel mensen, journalisten incluis, op hun beurt van hem gaan houden.

Als je van iemand houdt,  dan veeg je daar niet graag de straat mee aan. Dan krijgt wat die persoon zegt bijzondere betekenis. Dan ga je de neiging hebben het op zo’n wijze te interpreteren dat het een opbouwende betekenis krijgt. Vind je die niet, dan ga je er discreet over zwijgen. Het is toch bijzonder hoe de pers, wereldwijd maar ook hier te lande, is omgegaan met recente uitspraken van Franciscus over de vrouw en het ambt. Een standpunt dat politiek hoogst incorrect is (dat er nooit vrouwen tot priester zullen gewijd worden in de RKK). Ik heb er nauwelijks iets over gelezen.

Reacties

Meest gelezen

Je vertelt het beter zélf!

Voorwaarde om volmaakt te worden

Ook een blog(ger) doet het graag soms wat rustiger aan ...