Waarom uitspraken paus Franciscus zo geloofwaardig zijn - Waarheid in tijden van internet (8/15)





Een tijd geleden gaf ik een voordracht aan de theologiefaculteit van de KULeuven over “Waarheid in het digitale tijdperk”. Enkele uittreksels. (8/15)

Woord en daad vallen samen  (Communicatietechniek van paus Franciscus)

De boodschap van Franciscus heeft veel te maken met eenvoud, nederigheid, innerlijkheid, nabijheid, soberheid, zorg voor de minsten, enz. De paus spreekt en schrijft erover. Maar, en vooral, hij doet het ook.

ð De eerste woorden die hij zei op het balkon op het Sint-Pietersplein waren Buonasera. Meteen daarna boog hij, de nieuwe paus, zich langdurig om de zegen van het volk te vragen. Hij verkoos om te blijven wonen in het eenvoudige Santa Marta, eerder dan in het mooie apostolische paleis.

ð Zijn eerste bezoek buiten Rome was aan vluchtelingen in Lampedusa. Hij schrikt er niet voor terug verminkte mensen te omhelzen en aan te raken op de plaats zelf van hun verminking.
ð Of nog, paus Franciscus schrijft niet alleen over de vreugde van het Evangelie. Zijn lachende gezicht getuigt er doorlopend over, op een nog overtuigender wijze.

Dit samenvallen van woord en daad is  Franciscus niet ingefluisterd door zijn adviseurs. Dat houdt geen mens vol. Reeds in Argentinië stond Bergoglio daar om bekend. Het maakt deel uit van de persoonlijkheid van Franciscus. Dat voel je. Het geeft geloofwaardigheid aan zijn boodschap. Temeer daar de meeste van die houdingen ook visueel goed weer te geven zijn en een iconische betekenis hebben gekregen in de media.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen