Waarom twijfelen een deugd is - een dialoog tussen Chinese filosofie en ignatiaanse spiritualiteit



"Niet het vele weten voldoet en verzadigt de ziel. Wel het innerlijk voelen en smaken." Deze wijsheid van Ignatius van Loyola vind je ook bij de Chinese wijsgeer Zhu Xi (1130-1200). Nicolas Standaert sj, sinoloog, puurde uit zijn geschriften acht leestips om in digitale tijden naar de diepte te gaan. In elk paragraafje komt eerst Zhu Xi aan het woord. Vervolgens geeft Nicolas een korte tip (schuin gedrukt). Hier vind je leestip 5 en 6 (3/4)

5. Smaken

Je moet eerst vertrouwd geraken met de tekst, en daarvoor is het nodig die van voor naar achter en van links naar rechts te lezen. Vervolgens moet je de tekst herhaaldelijk smaken. Als je er innig vertrouwd mee bent, wordt de betekenis vanzelf duidelijk. Het is zoals een stuk fruit eten. Als je er eerst in bijt, dan verschijnt de smaak nog niet. Dan eet je het. Je moet er fijn op kauwen en dan verschijnt de smaak vanzelf. Enkel en alleen dan weet je of het zoet of bitter is, en pas dan ken je de smaak.

ð Ga dus als een fijnproever te werk: je moet een tekst eerst meerdere keren proeven alvorens je de smaak en essentie te pakken krijgt.

6. Twijfels toelaten

Als je inspanning laks is, en je doet geen moeite om erover na te denken, dan zal je eenvoudigweg tot de conclusie komen dat er geen onzekerheden zijn bij het begrip ervan. Het is helemaal niet zo dat er niets is om over te twijfelen, maar omdat je de tekst nog niet ten volle begrepen hebt, heb je niet door dat er nog twijfels zijn. Als je bij het lezen geen twijfels hebt, moet je twijfels aanmoedigen. En als je twijfels hebt, kan je ze beginnen te verwerken. Wanneer je dit punt bereikt, heb je vooruitgang geboekt.

ð Wanneer je een tekst goed leest, dan zal die vragen oproepen. Verwelkom die vragen, want ze leiden tot een beter begrip en toepassing van een tekst.


-->
Met dank aan de Groepsblog van personeel en studenten van de KU Leuven waar deze bijdrage oorspronkelijk werd gepubliceerd.

Reacties

Anoniem zei…
De deugd en de twijfel.
Vele gedachten, vele wijsheden.
Vele waarheden en aannames.

We kunnen van elkaar leren om tot iets te komen.
Het ware goede wordt benoemd en beleefd.
Er zijn woorden en daden.
Alles kent meerdere kanten.
Heb geen vrees.

Kiezen geeft richting en het laat iets achter.
Het laat je smaken.

Je leven slikken is van een andere orde.
Geluk is het moment, het laat je samenvallen.
Ik ben is je leven vorm geven.
We zijn met velen en dat doet iets met je.
Twijfel is geen heerser.
Innerlijke orde doet deugd.

























Meest gelezen

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Kunt u mij laten weten welke tegenwoordig de gebruikelijke vastenpraktijken zijn voor christenen ? - Het antwoord van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat