Hoe je kan leren omgaan met de ondraaglijke blik van JezusEnkele jaren geleden las ik Anthony De Mello’s boek Sadhana, een weg naar God. Daarin beschrijft hij een wijze van bidden die de heilige Teresa van Avila aanbeval. Het is een bedrieglijk eenvoudige wijze van bidden: Stel je voor dat Jezus naar je kijkt, liefdevol en nederig, m.a.w. ga ergens zitten en laat Jezus je aankijken.

Toen ik dit soort van gebed voor de eerste keer uitprobeerde, beeldde ik me in dat Jezus me recht aankeek, van heel dichtbij, met liefdevolle en bescheiden ogen. Ik voelde me onbeholpen en verlegen. Mijn eerste reactie was achteromkijken naar wie er achter mij stond. Ik keerde me weer om en Jezus keek nog altijd naar mij met oneindige liefde en met een glimlach die mijn hart verschroeide, en ik begon te wenen.

Ik was niet voorbereid op de kracht van die blik. In mijn leven heb ik heel wat afbeeldingen van Jezus gezien die vanaf het schilderij of de icoon recht naar de toeschouwer keken. Maar daarvan ging altijd een strenge en plechtige indruk uit; alsof Jezus al de verborgen zonden van de mensheid las.

In deze oefening nu raakte ik gebiologeerd door Jezus’ blik. Die richtte zich op niemand anders dan op mij, kleine kwetsbare mens. En Jezus lachte. Ik kon niet loskomen van de liefde in die ogen en van het feit dat die blik voor mij bedoeld was. Ik ben niet waardig, bleef ik maar denken, maar hoe langer ik daar zat, hoe meer ik begon te geloven dat ik het wellicht wel waard was. Ik begon te geloven dat Jezus wellicht iets inschikkelijker is voor mij dan ik het voor mezelf ben, dat hij mijn gebreken wel ziet, maar dat hij ook verder ziet, ook het beste van mij ziet, de kern van wat ik echt ben.


Ginny Kubitz

Reacties

Anoniem zei…
Een liefdevolle blik is bemoedigend, dit doorgeven vraagt naar een eeuwig durende mildheid.
christine de jong zei…
zijn liefdevolle blik op mij laten rusten en mij inspireren
Anoniem zei…
Zijn streng kijkende oog!
e.harland-hazebroek zei…
ALS iemand van je houdt, is er alleen een veilig blij gevoel.
Elke ochtend begroet de natuur mij in Zijn naam,
mooie muziek brengt een blij gevoel.
Kinderen maken het praktisch compleet, hun haartjes dansen in de wind, ze kijken je trots aan: mooie vriendelijke ogen.
En dat is de blik van Christus: O, zeggen we allebei: Goede morgen en Hij omhelst mij, geen twijfel over Zijn gevoelens.
"spreek maar een woord, en wat niet goed is wist u uit"
Zorg voor wie ik liefheb, voor elke mens - ze weten het vaak ook niet meer.
Blijf bij mij....anima Christi
G.J.van Dam-Kievit zei…
Met Zijn liefdevolle blik kijkt Hij ons aan . Hij houd van alle mensen,ook de mensen die wij niet zo aardig vinden.
G.J.van Dam-Kievit zei…
Op Zijn blik kun je alleen anrwoorden Heer ik ben niet waardig.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen