Is het wenselijk dat een katholiek steun betuigt aan uitspraken van de paus?


-->

Onlangs kreeg ik een mailtje van een katholieke man die reageerde op een uitspraak die ik ergens had gedaan. Hij verwonderde er zich over dat ik mijn "steun" had betuigd aan een "controversiële" uitspraak van paus Franciscus.

Hieronder vind je een stukje uit het antwoord dat ik hem stuurde.

U spreekt over steunbetuiging aan een controversiële uitspraak van de paus. 

Zelf kan ik mijn door u genoemde uitspraak helemaal niet op die wijze omschrijven. Als katholieke christen ga ik ervan uit dat de paus een bijzondere genade heeft om leiding te geven aan zijn Kerk. Als de paus dus bepaalde uitspraken doet of handelingen stelt, is mijn vraag niet of ik het daarmee eens ben of niet, of ik al of niet steun betuig enz. De vraag voor mij is wel wat de betekenis kan zijn van wat de paus doet of zegt. Als katholiek ga ik er namelijk principieel van uit dat die bestaat.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Zingeving is de verdieping van al hetgeen dat is. Een prettig antwoord van u, dat geeft innerlijke ruimte.
Anoniem zei…
“….De vraag voor mij is wel wat de betekenis kan zijn van wat de paus doet of zegt. Als katholiek ga ik er namelijk principieel van uit dat die bestaat…..”

Het antwoord op die vraag kan toch verwarring zijn!!!!

Truus van Dam zei…
Ik vind eze paus een fijn mens die alle geloven probeerd te verbindenAls katholiek zal ik wel proberen achterzijn uitspraken te staan. Hij leid ons , maar als ik het er niet mee eens zou zijn volg ik dat niet op. Al zie ik hem wel als de opvolger van Petrus . Ik wens hem veel wijsheid.
René zei…
Beste Nicolaas ik kan niet anders dan volmondig instemmen met Uw antwoord aan de briefschrijver.
E.harland-hazebroek zei…
Met de uitspraken van de Paus heb ik niet de minste moeite. Wel met het waarmaken van wat hij aangeeft te moeten doen als christen; dat ligt dus aan mij want wat hij aangeeft is wat Jezus ons vraagt.
AMDG
Paus Franciscus is ‘mijn eerste Paus’ en ik vind de gehele manier waarop Hij, ondanks alle kritiek en tegenwerking, zijn taak probeert zo goed mogelijk te vervullen zeer bewonderenswaardig. Het zal wel eens voorkomen dat hij uitspraken doet waar ik vragen bij heb maar twijfelen aan zijn intentie zal ik niet snel. Leerpunt voor mij is om niet te snel kritisch te reageren wanneer ik het niet direct ergens mee eens ben. Bij mij komt denken soms helaas pas na het spreken of handelen.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj