Paus Franciscus legt uit wanneer God vreugde ervaart


Hoofdstuk 15 uit het Evangelie volgens Lucas bevat drie parabels over barmhartigheid: het verloren schaap, de verloren penning en de parabel over de vader van twee zonen. Die laatste parabel is de langste en kenmerkend voor de heilige Lucas. Het verhaal gaat over de ‘verloren zoon’ en de zoon die gelooft dat hij ‘rechtschapen’ en ‘godvrezend’ is. Deze drie parabels spreken over de vreugde van God. God is blij. Dit is toch wel opvallend: God is vervuld van vreugde! En wat betekent nu die blijdschap van God? De vreugde van God betekent barmhartigheid… Het is de blijheid van de herder die zijn lammetje terugvindt. Het is de vreugde van de vrouw die haar penning terugvindt. En het is de blijdschap van de vader die zijn verloren zoon thuis welkom heet. De zoon waarvan men dacht dat hij dood was. Maar die opnieuw tot leven is gekomen en die terug naar huis is gekeerd.

Hier is het volledig Evangelie - hier! De hele Blijde Boodschap, alles van het christendom, staat hier. Maar men moet vermijden dat het enkel maar een gevoel is of dat het een kwestie wordt van simpelweg ‘weldoener’ te zijn. Integendeel, barmhartigheid is de ware kracht die de mensheid kan redden. Zij is de macht die de mensheid en de wereld kan bevrijden van de kanker die zonde heet: het moreel kwaad en het geestelijk kwaad. Alleen de liefde dicht de donkere kloven die het kwaad heeft veroorzaakt in de harten en in de geschiedenis. Enkel de liefde is daartoe in staat. En dit tot Gods vreugde.

Paus Franciscus

Reacties

Elisabeth zei…
Enkel de liefde dicht de duustere kloven die het kwaad heeft veroorzaakt, de kanker vd zonde.

De verloren zoon en de zoon die meent rechtschapen en Godvrezend te zijn.
Heer, Zoon vd Levende God, wees mij zondaar genadig. Schenk mij Uw Geduld, Uw Vreugde vd terugkeer, vd thuiskomst.
Truus van Dam zei…
Fijn dat de zoon weer terug keert naar zijn vader. Er zijn genoeg gezinnen waardat niet gebeurd . Ook al willen de kinderen dat nog zo graag denk maar aan gevangenen , daar willen de ouders dan niets meer meete maken hebben . gelukkig mag je altijd terug naar God , Hij is barmhartig.
Anoniem zei…
Wat een kleurrijke foto. Volheid ervaren, je thuis en overal veilig voelen en dat iemand voor je opkomt geeft vertrouwen .Dat ik hier aan kan mee werken is fijn. .Toch blijf ik een kwetsbaar mens met persoonlijke ongemakken waardoor de vreugde kan dalen omdat ik ongenaakbaar kan zijn of ben en mezelf dat kwalijk kan nemen. Wees barmhartig en dan is er vreugde,.
e.harland-hazebroek zei…
Zoals de Paus praat, niet preekt, is hij als een vader die de mensen geruststelt, bemoedigt. Op een speciale manier voel je God dichterbij. Ik ben dankbaar.

Meest gelezen

Als Ignatius van Loyola zich gaat bemoeien met het coronavirus

Het verschil tussen echte en bedrieglijke godsdienst, ook in tijden van coronavirus

Bijzonder ignatiaans levensgebed in tijden van het coronavirus

Hoe God op het spoor komen temidden het coronavirus - homilie (video) van Nikolaas Sintobin sj - 4de zondag van de 40-dagentijd