Hoe geduld toelaat om in je leven het kaf van het koren te scheiden (6/7)


Voor LIEFKE magazine schreef ik een overweging genaamd: Geduld als kompas voor een goed leven. In deze coronatijden kan ze je hopelijk inspireren.  6/7

In de zoektocht naar een goed leven is geduld ook een voorwaarde om het levenskaf te scheiden van het levenskoren. 

Geduld maakt het mogelijk om de uitdaging van de tijd te lijf te gaan. Om te duren, zonder meteen te bezwijken voor de bekoring van de onmiddellijkheid. 

Hoe kan ik weten of een ervaring echt goed geweest is voor me? Hoe kan ik het onderscheid maken tussen oppervlakkig genot en diepe vreugde. Hoe kan ik achterhalen wat betrouwbare fundamenten en bouwstenen zijn voor de uitbouw van mijn leven? Ook hier speelt geduld een sleutelrol. 

Wie bereid is om de tijd te dulden die maakt het mogelijk om te onderscheiden: wat geeft me duurzame vreugde en wat vervult me weliswaar op het moment zelf maar laat me na afloop achter met een slecht gevoel? De ervaring leert dat, doorgaans, enkel betrouwbaar is wat blijvende vreugde geeft. Goede keuzes maken vraagt dus dat je geduldig kunt zijn.  Het vraagt dat je tijd geeft aan de tijd, om te luisteren naar wat er zich afspeelt in de diepte van je hart.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Inderdaad, dat wil niet zeggen dat het allemaal vlekkeloos verloopt. De vreugde overwint samen met dat diepe vertrouwen.Het is goed!
De ene tijd vol vreugdevolle en de andere tijd en het vertrouwen stuk minder in de mensdom !! Heel m leven rk indentitijt en toch op mn oude dag !! Het blijf zoeken en vinden
e.harland-hazebroek zei…
Het blijft lastig, maar afremmen helpt. Het hangt ook van de omstandigheden af: ook dat nog ...ja dan moet je afremmen.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen