Hoe stilte Etty Hillessum hielp om te overleven, niettegenstaande alles - Luisteren naar stilte – 5/7

 

Luisteren naar stilte – Voor LFK schreef ik een essai over stilte. Graag enkele uittreksels: 5/7

Stilte kan, met name in moeilijke tijden, een onvermoede bron worden van innerlijke kracht. Daar hoef je geen professionele monnik voor te zijn. Etty Hillesum (°1914 – 1943+) was een jonge Amsterdamse vrouw. Zij was briljant verstandig en leidde een leven dat – niet enkel naar toenmalige normen – bepaald libertijns was. Tijdens de bezettingsjaren begon zij een dagboek te schrijven. Deze aantekeningen waren niet bestemd voor publicatie. Toch werden zij, 38 jaar na haar tragische dood in Auschwitz, gepubliceerd onder de titel Het verstoorde leven. Ze zijn, tot op vandaag, een wereldwijde bestseller. Etty beschrijft er, dag in dag uit, hoe zij als (niet belijdende) Jodin omgaat met de steeds brutaler wordende vervolgingen.

Bijzonder is hoe deze hyperactieve en rusteloze vrouw gaandeweg de stilte gaat ontdekken, ervan leert houden en in die stilte haar innerlijkheid ontdekt.

Ik moet weer eens even heel stil gaan zitten aan mijn bureau en even terugkijken in die paar dagen. En het gaat nog niet eens om de feiten en de mensen, al zijn die boeiend en kleurig en afwisselend genoeg, maar het gaat om het hele levensgevoel, om de steeds groter wordende intensiteit van het innerlijke leven.

Ik ga nu weer langs de vele grachten lopen en zal proberen heel stil te zijn van binnen en luisteren naar binnen, wat er toch eigenlijk gebeurd is in me.

 Nikolaas Sintobin sj


 

Reacties

Truus zei…
Heb net het verstoorde leven van Etty Hillesum aangeschaft,ben heel benieuwd.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)