Wat er gebeurt als je zomaar anderhalf uur mag doorbrengen met paus Franciscus - Verslag van een persoonlijke ontmoeting (met video's)

Anderhalf uur mogen doorbrengen samen met de paus, hem persoonlijk een vraag mogen stellen en nog een antwoord krijgen ook, samen zingen en bidden. Het is mij, samen met 130 medebroeders, overkomen, gisteren in de vooravond in Brussel. 

De paus heeft de gewoonte om bij elke buitenlandse reis de plaatselijke jezuïeten te ontmoeten. De ontmoeting vond plaats in het Collège Saint Michel, een van de twee Frantalige jezuïetencolleges van Brussel. 130 medebroeders uit België en Nederland waren er ruim van te voren samengekomen. Ook 40 veiligheidsmensen waren van de partij. Ik zag zelf hoe de ontmoetingsruimte een kwartier lang met snuffelhonden werd uitgekamd.

 

De paus was een half uur in vertraging. Geen nood, medebroeder kardinaal Michael Czerny sj, prefect van het dicasterie voor de bevordering van de gehele menselijke ontwikkeling, was ook in de zaal. Hij ging met de aanwezigen in gesprek en antwoordde op de meest diverse vragen. 

 

Dat interview werd abrupt onderbroken toen het gevolg van de paus binnenkwam. Eens de paus goed en wel neerzat begon het gesprek. Anderhalf uur lang mochten we hem vragen stellen en antwoordde hij uitvoerig, in het Italiaans en soms in het Spaans. Zelf mocht ik hem ook een vraag stellen. Ik vroeg het volgende: Wijlen Pater Generaal Adolfo Nicolás, SJ, zei ooit dat hij ervan droomde om de Geestelijke Oefeningen aan atheïsten aan te bieden. In onze landen zijn atheïsme en onverschilligheid tegenover het christelijk geloof eerder regel dan uitzondering. Toch geloof ik dat het onze plicht is om de rijkdom van de ignatiaanse spiritualiteit aan al onze medemensen aan te bieden. Hoe ver mogen we gaan in inculturatie?   

 

Over het antwoord mag ik (nog) niets zeggen, ook al kan ik alvast verklappen dat het genereus was. Een gedetailleerd verslag van de vragen en de antwoorden zal over enkele weken gepubliceerd worden door het Vaticaan.

 

Het geheel duurde anderhalf uur, een stuk langer dan oorspronkelijk gepland. Aan het einde kreeg de paus een mandje met Belgisch bier en chocolade, alsook strips over Belgische jezuïetenheiligen.

 

Hoeft het gezegd, iedereen was in de zevende hemel. Door de eenvoud en directheid van de 87-jarige paus. Maar ook, en vooral, door zijn broederlijkheid, hartelijkheid en nederigheid. Met zijn antwoorden en suggesties kan ik alvast verder.


Reacties

Anoniem zei…
Geachte Nikolaas Sintobin,

Ik sta een beetje versteld dat u net op dit voor mij bizondere moment deze vraag gisteren aan Paus Franciscus heeft gesteld. Ik bevind mij in de situatie dat de vraag of ik geloof mij altijd heeft gegêneerd, omdat ik daar geen passend antwoord op vind. (Mijn ouders lieten mij katholiek onderwijs volgen, maar besloten dat ik 'mijn communie' niet zou doen.) Ik heb enige rust gevonden in de bekentenis 'ik ben geraakt' , zonder daarmee te weten of dat geloven is en misschien is dat ook niet zo belangrijk. U begrijpt dat het met schroom is dat ik in die hoedanigheid net deze week verzocht om de Geestelijke Oefeningen te mogen doen. Het antwoord was overigens positief. Ik ben zopas gestart.

Uiteraard ben ik benieuwd naar het antwoord van de Paus op uw vraag. Is er een mogelijkheid om op de hoogte te blijven van het verslag van het vaticaan waar u aan refereert? Ik zou niet weten waar ik dat over enkele weken moet gaan zoeken...

Alvast bedankt om mij te lezen en misschien te antwoorden.
Hartelijke groeten,

Stef Vanmolkot

stef.vanmolkot@gmail.com
Anoniem zei…
Heel interessante vraag! Voor mij evident dat de geestelijke oefeningen met iedereen kunnen gedeeld worden. Dit doen zou enorm verrijkend zijn, niet alleen voor de wereld maar ook voor de jezuïeten. Het zou jullie ook verplichten een taal te gebruiken die begrijpelijk is en dat is een creatieve uitdaging.
Anoniem zei…
Ik kan er mij echt niets bij voorstellen: bidden met die bijbel tot een God terwijl je overtuigd bent dat hij niet bestaat. Of is je vraag een andere, bijv. Mogen we de GO seculariseren, zodat de denkwijzen die eronder liggen ook kunnen aangeboden worden aan mensen die zich op geen enkele wijze met God verbonden voelen? Wat je al doet. overigens vraag ik mij af waarom u de vraag stelt aan de paus. Volgens mij kan hij, als rechtgeaarde jezuïet alleen antwoorden: “onderscheid”. (Gebiedende wijs van onderscheiden).
DB zei…
Wat een prachtig idee! Er zijn zoveel ex gelovigen of (even) niet gelovigen die ik de Geestelijke Oefeningen van harte gun. Het inderdaad een vorm van inculturatie. En een antwoord op de levensvragen van deze tijd. De antwoorden (social media, pers, TV en cinema) worden nu vooral gegeven door psychologen, coaches en influencers.
Anoniem zei…
De Santo Padre zal positief reageren op je vraag .Zeker omdat hij Jezuiet is met een open geest naar deze wereld

Meest gelezen

Twee minuten dagelijks bidden op deze wijze verandert je leven - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Het antwoord dat de paus gaf op mijn vraag over mijn/ons werk in Amsterdam: "Heb de moed om risico's te nemen"

Een van mijn (talrijke) favoriete citaten van Theresia van Lisieux: de kunst van het weigeren

Nikolaas Sintobin sj 25 jaar priester! - De video

Tips voor biecht- en andere delicate gesprekken - Pierre Favre sj

Hoe religie goede mensen kan verblinden - Heerlijke grap van kardinaal Martini

Koop het verrassende nieuwe boek van Nikolaas Sintobin nu reeds met korting

Waarom de moderne mens zo moeilijk kan geloven - Piet van Breemen sj (+)