Openhartig



Voorbije dinsdag, in het vliegtuig naar Portugal, noemde paus Benedictus XVI het seksueel misbruik “waarlijk schrikbarend”. Hij sprak erg openhartig en leek curieleden tegen te spreken die de indruk hebben willen wekken dat de crisis zijn oorsprong vindt buiten de Kerk. “De grootste vervolging van de Kerk komt niet van externe vijanden, maar vindt zijn oorsprong in de zonde binnen de Kerk”, zei Benedictus. “Daarom is het van het grootste belang dat de Kerk opnieuw leert wat boetedoening is, dat zij aanvaardt dat zij moet uitgezuiverd worden, dat zij leert wat vergiffenis betekent, maar ook dat gerechtigheid moet geschieden”, zei de Paus. “Vergeving kan niet in de plaats komen van gerechtigheid.”

Hoopgevende woorden. Aan je eigen zondigheid kan je immers iets doen. Persoonlijke bekering en boetedoening zijn eisend. Maar in de mate dat ze raken aan de persoonlijke vrijheid en dus verantwoordelijkheid, heb je ze zelf in de hand. Hier is hoop, met andere woorden.

Op die “externe vijanden”, daarentegen, heb je weinig of geen pak. Lag de kern van het probleem in de eerste plaats bij hen, dan waren we veroordeeld om lijdzaam te ondergaan. Quod non.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen