Passie


De voorbije week had ik een mooie ervaring. Samen met de novicenmeester en zijn assistent heb ik negen SJ-novicen uit ons noviciaat in Birmingham gedurende drie dagen rondgeleid in de Vlaamse jezuïetenprovincie. De novicen zelf kwamen uit Vlaanderen, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland en Letland. Een bont allegaartje. De oudste flink in de dertig. De jongsten amper twintig. Verscheidenen hadden een lerarenopleiding genoten, anderen kwamen uit de communicatiewereld en twee waren jonge “wereldheren” (= diocesane priesters).

 Hoewel ik behoorlijk vertrouwd ben met de jezuïetenwerken in ons land, heb ik zelf ook heel wat bijgeleerd. Getuigenissen spreken. We ontmoetten medebroeders van de meest uiteenlopende pluimage en leeftijden. Van dertigers tot zeventigers; werkzaam in volkse parochies, het onderwijs, het vluchtelingenwerk, de spiritualiteitsector, het wetenschappelijk onderzoek of de Europese Gemeenschap.

Terugblikkend met de novicen op deze ontmoetingen, stelde ik vast dat we getroffen waren door hetzelfde: de passie waarmee zo diverse medebroeders in zo’n verschillende zendingen geëngageerd waren.

Reacties

Meest gelezen

Een abdijkerk zonder tabernakel, kan dat?

Nikolaas Sintobin sj openhartig over zijn reactie op verkiezing paus Benedictus

Latijnse liturgie in de eenentwintigste eeuw, kan dit eigenlijk nog?