Verstrooidheid (4/4)


Ieder die bidt wordt geconfronteerd met verstrooidheid. Heel normaal. De vraag is: hoe kan je hier het best mee omgaan? Soms is het zelfs mogelijk om de verstrooidheden te gebruiken als een wipplank om te komen tot nog meer concentratie, tot intenser gebed.

Wat je nooit moet doen bij verstrooidheden, is ze met man en macht willen bestrijden. Maak je vooral niet kwaad of word niet ongelukkig. Dan geef je net toe aan de moeilijkheid. We kunnen onderscheid maken tussen 4 soorten verstrooidheden.

4.   Ten slotte, er zijn ook verstrooidheden die er eigenlijk helemaal geen blijken te zijn. Zo kan het zijn dat een bepaalde vraag, een voorstelling, een gezicht, een herinnering regelmatig, te pas of te onpas, opduikt in je gebed en dat je die op het eerste zicht als onaangenaam of storend ervaart : het gezicht van een persoon met wie je in onmin leeft, een ervaring die je pijn heeft gedaan … Het terugkomen van deze verstrooidheid kan betekenen dat God, in je biddende hart, je uitnodigt om deze situatie aan Hem voor te leggen en ze zonder meer tot voorwerp te maken van je gebed.

Reacties

Leontien zei…
Dank u voor deze serie over verstrooidheid. Mooi om alles zo op een geordende rij te zien, met de eventuele oplossingen. Brengt ons nog dichter bij God, de Vader, de Zoon en de H.Geest, die in ieder mens liefdevol aanwezig en werkzaam is.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)