Paus Franciscus spreekt drie woorden tot de jezuïeten (1/3)


Op 14 juni ontving de Paus de jezuïeten van de Civiltà Cattolica, een Italiaans jezuïetentijdschrift dat als bijzonder kenmerk heeft dat het de officieuze spreekbuis is van het Vaticaan. Franciscus bouwde zijn toespraak op rond drie woorden. Ik denk dat we er allen een puntje kunnen aan zuigen.

Vandaag wil ik graag drie woorden aan u voorleggen die u kunnen helpen bij uw werk. …

Het eerste is dialoog. …. Uw belangrijkste taak, echter, is niet om muren maar bruggen te bouwen, een dialoog aan te gaan met alle mensen; ook met hen die het christelijk geloof niet delen, maar “de hoge menselijke waarden cultiveren” en zelfs met “hen die zich tegen de Kerk verzetten en haar op verschillende wijzen vervolgen” (Gaudium et spes, 92).


Er zijn zo veel menselijke vragen te bespreken en te delen en het is altijd mogelijk om de waarheid te benaderen in de dialoog, die een gave is van God, en om elkaar wederzijds te verrijken. Een voorwaarde voor dialoog is de overtuiging dat de ander iets goeds te zeggen heeft en ruimte te maken voor zijn standpunt, voor zijn mening, voor zijn voorstellen – uiteraard zonder te vervallen in relativisme. Ook is het noodzakelijk om verdedigingsmuren te verlagen en deuren te openen. Ga door met uw dialoog met culturele, sociale en politieke instellingen, en met uw bijdrage aan de vorming van burgers die het welzijn van allen ter harte gaat en die zich inzetten voor de publieke zaak.

Reacties

Anoniem zei…
Een voorwaarde voor dialoog is de overtuiging dat de ander iets goeds te zeggen heeft en ruimte te maken voor zijn standpunt,...
Als wij maar in de ander altijd Christus kunnen en willen zoeken of zien en geloven dat Gods liefde voor de ander niet geringer is dan die voor onszelf, is de ruimte voor dialoog er al. Ook moeten wij willen geloven dat God ons kan willen aanspreken of benaderen door letterlijk iedereen en moeten wij echt uit zijn op het geluk van allen. Niemand afschrijven en onverschillig zijn of denken: die zit al te diep. Geloven dat God inderdaad ook nu nog doden opwekt. Hij die vandaag nog exact Dezelfde is die de weduwe haar zoon teruggaf. Luk.7:11.
Anoniem zei…
heel erg juist !
het is de weg van Christus die niemand uitsloot.
Anoniem zei…
Men hoort vaak: God of Jezus zegt: kom maar zoals je bent. Hij die at met tollenaars en zondaars. Hij sloot inderdaad niemand uit van Zijn ontferming, zoals een wasstraat geen auto weigert, hoe vuil hij ook zou zijn.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj