Waarom paus Franciscus jezuïet werd en waarom het geen goed idee is paus te willen worden

Op vrijdag 7 juni 2013 ontving Paus Franciscus duizenden leerlingen uit de jezuïetencolleges van Italië en Albanië.

Paus Franciscus legt uit waarom hij jezuïet geworden is en wat de kern is van het jezuïetenleven. Hij legt ook uit waarom het geen goed idee is om paus te willen worden.

Onder de video vindt u de Nederlandse vertaling van de vragen en de antwoorden van de Paus.Paus Franciscus: Wat heeft me de kracht gegeven om jezuïet te worden? Het is het feit van missionaris te zijn. Naar buiten te gaan, deel te nemen aan de zendingen, Jezus Christus verkondigen. Daar gaat het net om in onze spiritualiteit. Telkens opnieuw er op uit trekken en het Evangelie verspreiden, eerder dan rustig opgesloten te blijven binnen onze structuren die vaak oude structuren zijn.

Meisje: Wilde u Paus worden? Paus Franciscus: Weet je, iemand die echt paus wil worden, is iemand die niet zo goed zorg draagt voor zichzelf. En God wil dat niet. Neen, ik wilde geen paus worden.

Jongen: Hoe bent u gekomen tot de beslissing, niet om paus te worden, maar wel  om een pastor te worden. Wanneer heeft u beslist om jezuïet te worden? Vond u het niet moeilijk om uw familie en vrienden achter te laten?

Paus Franciscus: Luister, dat is altijd moeilijk. Altijd. Voor mij was het moeilijk. Het is niet makkelijk. Maar er zijn ook heel mooie momenten. Jezus helpt je en geeft je vreugde. Maar er zijn moeilijke momenten waar je je alleen voelt, droog, zonder inwendige vreugde. Er zijn ogenblikken die lastig zijn, van inwendige duisternis. Die bestaan. Maar het is zo mooi om Jezus en zijn pad te volgen. Het is een kwestie van eenevenwicht dat je toelaat om verder te gaan. En dan komen de mooie ervaringen eraan.
Reacties

Anoniem zei…
De spontaneïteit waarmee paus Franciscus de vragen van kinderen ontvangt, beluistert is ontroerend mooi. Hij is een man van vlees en bloed, een broer van de mens die ook wij zijn. Hij is iemand waarvoor je niet bang hoeft te zijn. Ja, wij mogen dankbaar zijn om deze keuze!
Unknown zei…
De 16° eeuw in Spanje: de ziekte van de Pest,
Sint Aloysius van Gonzaga, Spaanse edelknaap, legt de gelofte van "zuiverheid" af op 9 jarige leeftijd: is dat om dat de moraal toen erg onzuiver was?
Als hij 23 jaar is sterft hij bij de verzorging van zieken (Pest)
We zien Jezus zelf als goede kern in zieken en trachten Hem te laten overheersen. Jezus is de kern van goedheid ook in plaatsen, maatschappijen, oorlogseconomieën van waaruit we starten om uit diepe ellende te komen tot geluk, vredeseconomieën en goede maatschappijen.

Het is altijd moeilijk, maar soms is het moeilijker en soms is het gemakkelijker

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?

Moet je dom zijn om te geloven? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de komende zondag