Paus Franciscus spreekt drie woorden tot de jezuïeten (2/3)


Op 14 juni ontving de Paus de jezuïeten van de Civiltà Cattolica, een Italiaans jezuïetentijdschrift dat als bijzonder kenmerk heeft dat het de officieuze spreekbuis is van het Vaticaan. Franciscus bouwde zijn toespraak op rond drie woorden. Ik denk dat we er allen een puntje kunnen aan zuigen.

Vandaag wil ik graag drie woorden aan u voorleggen die u kunnen helpen bij uw werk. …

Het tweede woord is onderscheiding. …  De grote spirituele vragen leven meer dan ooit, maar er is behoefte aan iemand om deze te interpreteren en te begrijpen. Zoals de heilige Ignatius al schreef: “Zoek en vind God in alle dingen” – met een nederig en open verstand. God is aan het werk in het leven van iedere mens en in de cultuur: de Geest waait waarheen Hij wil. Zoek naar wat God heeft bewerkt en hoe zijn werk voort zal gaan. Een schat van de jezuïeten is nu juist de geestelijke onderscheiding die bedoeld is om de aanwezigheid van de Geest van God in de menselijke en culturele realiteit te herkennen. …  Ik herinner me iets dat Rahner zei: de jezuïet is een specialist in onderscheiding op het gebied van God én op het gebied van de duivel. Men moet niet bang zijn door te gaan met onderscheiden om de waarheid te vinden. …


Zoek God in alle dingen; … Dit vereist dat u uw hart en geest openhoudt, en niet toegeeft aan egocentrisme. Ook de Kerk wanneer zij alleen op zichzelf gericht is, wordt ziek en oud. Mijn wens is dat onze blik, geïnspireerd door Christus, profetisch en dynamisch op de toekomst gericht blijft; op deze manier zult u altijd jong en vol durf blijven in het lezen van de gebeurtenissen!

Reacties

Anoniem zei…
Ook de Kerk wanneer zij alleen op zichzelf gericht is, wordt ziek en oud.
Dit haakt m.i. toch wel weer sterk aan op het slot van Matteus: Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde, gaat dan en maakt alle volkeren tot Mijn leerlingen. De Kerk zou als een rijp plantenzaad eigenlijk uit moeten barsten van haar vreugde en haar kracht. Ik denk aan de springbalsemien.
God wil dus wel nog steeds dat wereld en Kerk samen zouden vallen, maar niet in de klassieke zin van theocratie, maar in de zin van Uw Koninkrijk kome...

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied