Wat Jezus wistOnderstaande overweging verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org.

Als je niet over alle nodige informatie beschikt, dan is het moeilijk goede beslissingen te nemen. Het is moeilijk om te groeien in je wijze van in het leven staan, als je bepaalde aspecten daarvan tracht te ontkennen. Jezus stamde uit een traditie die brutaal eerlijk was. Lees maar eens een stukje van de profeten van Israël. Je zult zien hoe krachtig zij de waarheid spraken. Als Jezus het had over wat het concreet betekende Gods volk te zijn of deel te hebben aan het Koninkrijk  Gods, dan sprak Hij juist zoals zij.

Jezus wist wat Johannes de Doper al wist en wat ook de profeten sinds lang wisten: buiten de waarheid is er geen genezing of heil. Als wij de diepere oorzaak van onze innerlijke kwetsuren blijven ontkennen, dan blijven wij gekwetste mensen, ook al herstellen we hier of daar iets van de aangebrachte schade. We kunnen bijleggen wat fout liep. Maar als wij blijven voortdoen met wat diep in ons de schade veroorzaakte, dan gaan we eenvoudigweg nieuwe wonden krijgen (of veroorzaken), omdat onze basishouding niet  is veranderd.


De 40-dagentijd is een geschikte tijd om voldoende lang heel zorgvuldig, en in gebed, stil te blijven staan bij wat we eigenlijk aan het doen zijn en om de waarheid van onze situatie eerlijk onder ogen te zien.

Vinita Hampton

Reacties

Meest gelezen

Wil je wel echt genezen worden?

Graaien protestanten in de katholieke liturgische schattenkamer? (3/4)