Een gids voor het christelijke leven


Vandaag verschijnt onderstaande overweging op www.gewijderuimte.org.

Voor ingewijden zijn de Zaligsprekingen een gids voor het christelijke leven. Zij beschrijven hoe het is om op missie te zijn in de wereld. Jezus geeft aan dat alle gebruikelijke graadmeters van succes verkeerd zijn. Wat op het eerste gezicht moeilijk lijkt kan in feite een teken van trouw zijn aan de opbouw van Gods Koninkrijk.

Ik beeld mij in hoe het zou zijn deel uit te maken van een geweldig team. Een groots team dat hoopvol begint aan het kampioenschap. De coach licht de teamleden in over de moeilijkheden die zij het hoofd zullen moeten bieden. Ze zullen strijd moeten voeren om de overwinning te behalen. Een goede coach moet de teamleden eerlijk informeren over wat ze gaan tegenkomen. Zo verliezen ze de moed niet. Want onvermijdelijk zullen de dingen niet altijd verlopen zoals zij hadden gehoopt.

In de Zaligsprekingen heeft Christus een gelijkaardige aanpak. Hij maakt duidelijk dat de hoop het Koninkrijk op te bouwen – hoe verafgelegen nog - , hoogtes en laagtes zal kennen. Hij vertelt zijn leerlingen dat deze zending hard zal zijn. Maar uiteindelijk wacht hen de hemelse beloning.

Jezus zegt dat je zult weten dat je Gods Koninkrijk opbouwt als de mensen jullie haten omwille van de Mensenzoon, je buitensluiten en beschimpen en je naam door het slijk halen” (Luc. 6, 22). Dit is vergelijkbaar met de manier waarop mensen omgingen met de profeten. Mensen haten hen die door God zijn gezonden. Want de gezondenen prikkelen het geweten van zij die zelfingenomen zijn. Jezus zet de dingen op hun kop door zijn hulp aan melaatsen, vrouwen, belastingontvangers en zondaars. Ook vandaag kunnen christenen het geweten van anderen prikkelen door hun inzet voor de armen, ongeboren kinderen, immigranten, vluchtelingen, families, zieken en zoveel anderen.

Wiens belang roept Christus jou op om te dienen? Ben jij bereid je te laten beschimpen voor het werk waartoe Christus je roept? Ben jij in staat op te komen voor hen die geen macht hebben om voor zichzelf op te komen? Zo ja, dan ben jij volgens Jezus gezegend.

Tim Muldoon

Reacties

Anoniem zei…
Mooi maar niet makkelijk.