Waarom de ervaring van afhankelijkheid dankbaarheid makkelijker maakt - dankbaarheid 8/11


Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 8/11
  
We zagen reeds dat dankbaarheid vaak te maken heeft met verbondenheid met andere mensen. Dit raakt aan de kern van ons menszijn. Spontaan houden mensen van zelfstandigheid. We willen onze eigen boontjes kunnen doppen, liever dan afhankelijk te zijn van anderen. Als we echter eerlijk zijn met onszelf, dan stellen we vast dat we niet voldoende hebben aan onszelf. We hebben, willens nillens, medemensen nodig om gelukkig te zijn.

Vaak is deze ervaring van verbondenheid en afhankelijkheid sterker ontwikkeld bij eenvoudige en bescheiden mensen. Die hebben er vaak minder problemen mee om toe te geven dat er van alles is dat ze niet hebben of kunnen. Meer nog, dat ze kwetsbaar en gekwetst zijn, ver van volmaakt. Dit kan de weg effenen naar een grotere openheid naar andere mensen. Het versterkt de onderlinge verbondenheid.  Ontvangen van een ander wordt makkelijker. Net als geven trouwens. De uitgestoken hand is dan geen uiting van persoonlijk falen. Samen wordt dan synoniem van verbondenheid, van gedeelde vreugde en steeds opnieuw reden tot dankbaarheid.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Gedeelde vreugde is inderdaad fijn, als buitenstaander kan dat pijnlijk zijn.De balans vinden geeft vrijheid, dan kun je kiezen en gun je de gedeelde vreugde, ook als je dat op een afstand ziet gebeuren of er over hoort praten rondom hoe fijn het allemaal was.
e.harland-hazebroek zei…
Waarom een mens zo in elkaar zit, begrijp ik niet. Er zijn zoveel alleenstaanden zoekend naar opvulling van een daggedeelte
Het wordt telefoneren, bezoeken of toch maar die brieven beantwoorden.
De tv is geen optie: nog minder echt contact.
Heb je een bui om iets te doen, dan vliegt de tijd.
. Je kan een hele litanie bidden: ook niets.
Zo'n dag is geen tractatie.

Meest gelezen

Wat deed God voor Hij de wereld schiep? Nieuw boek Nikolaas Sintobin sj - uitnodiging boekvoorstelling

Nonkel Pater: Vijf dromen van Nikolaas Sintobin - De uitdaging van de verscheidenheid

Levensles van piepklein zwaantje: video-meditatie bij begin nieuw schooljaar