Drie maal drie tips voor een intense 40-dagentijd


De 40-dagentijd is voor vele christenen een intense tijd waarin je ‘back to basics’ komt. Waar leef je eigenlijk voor? Hoe kan je God de plaats geven die Hem toekomt? Van oudsher heeft de 40-dagentijd drie grote pijlers: gebed, soberheid en solidariteit. Hier enkele tips. Niet om alles tegelijk te doen. Het gaat niet om geestelijke krachtpatserij. Wel om te ontdekken wat jou dichter brengt bij de levende Heer.

I.               Gebed

Zo maar vertoeven bij God

1.     Dank God bewust bij het begin en aan het einde van de dag. Waar kijk ik naar uit deze morgen? Waarvoor wil ik God deze avond danken?
2.     Lees ‘s morgens enkele verzen uit de Bijbel en herkauw die gedurende de dag. Via www.ignatiaansbidden.org kan je elke dag van de 40-dagentijd zo’n stukje uit de Bijbel in je postbus krijgen.
3.     Blijf na het avondmaal, vóór het afruimen en afwassen, enkele minuutjes in stilte aan tafel zitten, na eerst enkele verzen uit de Bijbel te hebben gelezen.

II.             Soberheid

Vrijer komen te staan tov wat niet (van) God is om dichter bij Hem te komen

1.     Kies ervoor je te onthouden van alcohol, dessert, seks, internet, televisie, radio, enz.
2.     Kies ervoor om meer leuke dingen te doen als je eerder de neiging hebt om best strikt te leven en te werken: elke week één avond naar de bioscoop, op zaterdagmorgen heerlijk gaan wandelen in de natuur, op zondag toch maar een fles wijn openen, enz.
3.     Scherp je aandacht voor Gods schepping aan: energieverbruik verminderen; vervuilend transport vermijden; niet recycleerbare verpakkingen weren, enz.


III.           Solidariteit

Liefde uit zich meer in daden dan in woorden; bij voorkeur aan armen en kleinen

1.     Besteed bijzondere aandacht aan één persoon of relatie: een eenzame, iemand met wie je een moeizame relatie hebt, de bedelaar bij jou om de hoek, enz.

2.     Treed in contact met mensen met wie je normaliter weinig of geen contact hebt: migranten, andersgelovigen, je buren, enz.

3.     Schenk wat je dankzij je soberheid uitgespaard hebt  weg aan iemand die het beter kan gebruiken.


Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?