De spirituele paradox die van minder meer maakt


Deze overweging verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org.

Je leven is een overvolle rommelkamer. Je weet het: Je zorg voor je opgevouwen sporttruitjes zit in een hoekje van je geest, daar waar je de geboortedata van je kinderen wilde opbergen. Je gepieker over de roest van je wagen neemt de tijd in beslag waarop je gerekend had voor een rustige kop morgenkoffie. En weet je wat? Er bestaat een manier om die dingen de plaats te geven waar ze thuishoren: schrap sommige dingen.

Een evenwichtig uitgebouwd en rustig leven heeft niet alleen iets te maken met dingen die we zich maar laten opstapelen. Zo’n leven is ook niet alleen iets voor mensen in de tweede helft van hun leven. Het gaat om een manier van leven met minder verplichtingen en met minder druk, of je nu eenentwintig of vijfenzestig bent. Mijn goed overwogen en eerlijke beslissing om het rustiger aan te pakken, heeft me het inzicht bijgebracht  dat ik er voordeel bij heb met minder te doen. Minder werk en minder zorgen hebben het me mogelijk gemaakt tevredener en zinvoller te gaan leven. Een evenwichtig uitgebouwd en rustig leven herinnert er mij aan dat mijn bestaan meer is dan bezittingen op te hopen en een status te verwerven. Ten slotte ben ik op een spirituele pelgrimstocht.

Terwijl ik zo bezig bleef met in de rommelkamer van mijn leven en in mijn geest op te ruimen al wat niet noodzakelijk was,  begon ik helder in te zien hoeveel genoeg is en hoeveel meer dan genoeg is. Het is een delicate oefening de eigen noden af te wegen tegen die van anderen. De spirituele paradox zegt dat hoe minder gespannen ik mij hecht aan mijn bezittingen, aan mijn manier van werken en mijn bezigheden, hoe gelukkiger en meer gezegend ik mij voel! Heb ik genoeg, dan wordt minder meer.


Susan V. Vogt

Reacties

Anoniem zei…
Teveel rommel is voor mij al niet van toepassing.
Ik heb een rugzakje, 7 onderbroeken, één handdoek, en een stukje zeep!
Juist genoeg gerief om niet te stinken. :)
Anoniem zei…
proficiat met je leegte en de geur van je deugden. Ik word vandaag 50 en hoe verlang ik ontledigd te worden.
Anoniem zei…
Thank you so much Susan ! This will help me !
Anoniem zei…
ik heb hier nog heel wat aan te leren...
fijn om bemoedigd te worden door jouw verhaal.
Ik dank jou wel daarvoor! Idelet

Meest gelezen

Katholieke handleiding voor omgang met geweld

Één God die drie en één is: wat wil dat zeggen?

Waarom ik de oortjes van Jozef niet gezalfd heb

Hoe kan je weten of je houdt van God?