Over een monnik die het verkeerd begrepen had


Komen tot innerlijkheid, stilte, meditatie, gebed. Hoe doe je dat?

Moet je daarvoor de “boze, lichtzinnige wereld” ontvluchten? Of gaat het eerder over het vinden van de juiste verhouding tot die wereld.  

Dan kan je namelijk ontdekken dat de wereld geen belemmering is. Wel een toegangsdeur tot de ontmoeting met God.


Reacties

Carla zei…
O, wat een lief gebeuren.
Anoniem zei…
leuk filmpje!
josé zei…
Gelukkig groeit het bewustzijn dat we de wereld moeten omarmen, er een dans mee aangaan. Het doet mij op één of andere manier denken aan Thomas Merton , die plots tot inzicht kwam dat hij zich een identiteit had gevormd tegenover de wereld . Hij verkoos het leven als van een geidealiseerde engel totdat hij de onzin daarvan inzag.
René zei…
Het gaat mij te ver te stellen dat deze, of enige, of elke monnik het verkeerd begrepen heeft.
Ieder kiest de wijze waarop hij zich wil of kan verhouden tot deze wereld. Terugtrekken kan een manier zijn. Niet alleen voor monniken. En een begrijpelijke manier wat mij betreft. Velen doen het, niet alleen monniken , en als ze al geen klooster intrekken, trekken ze zichzelf terug in hun eigen veilige bubble.
Weg van deze vreemde, harde, onzinnige mensen wereld. En richten zich liever op een goddelijke of geestelijke wereld. In ieder geval weg van deze luidruchtige wereld die afleidt van en overstemd waar het om gaat. Teneinde zich zonder afleidingen te kunnen richten op datgene waar het hen echt om gaat: stilte, verdieping, innerlijke rust om te lezen, mediteren, bidden en contempleren.
Truus Van Dam zei…
De monnik had duidelijk geen zin om de bal te gooien.En toen ging het fout.Gelukkigleeft het beestje nog.Zo maken wij ook fouten en komen later tot inzicht.God vergeeft ons gelukkig.

Meest gelezen

Wat Ignatius van Loyola denkt over het coronavirus

De soms pijnlijke kant van het bidden met het vijfde evangelie (2/3)

Paus Franciscus legt uit waarom Maria zo belangrijk is voor de Kerk