God vinden in alle dingen: hoe doe je dat? (6/7)
Minicursus ignatiaanse spiritualiteit in zeven deeltjes (6/7)

De Geestelijke Oefeningen leren om langdurig het leven van Jezus te contempleren en gevoelig te worden voor de unieke wijze waarop Hij een mens uitnodigt tot zijn navolging. Maar ook om te doen aan levensgebed: bidden met de eigen levenservaring. Ook en vooral in de banaliteit van het gewone leven wordt het hart van de mens geraakt. Hoe profaan de omstandigheden ook mogen zijn, diepe vreugde in het hart verwijst altijd naar een grotere nabijheid van God. 

God is niet alleen te vinden op zondagmorgen in de eucharistieviering. Hij kan worden gevonden en gediend in alle dingen. De regelmatige terugblik op het gewone leven maakt opmerkzaam voor de vreugde, die vaak subtiel en bijna onopgemerkt de dag kruidt en die teken is van Gods aanwezigheid. De eerste jezuïeten omschreven dit als contemplatief in de actie:  je bewustzijn zo aanscherpen dat je Gods aanwezigheid kunt onderscheiden in het gewone dagelijkse leven. 

Die contemplatieve houding helpt om bewuster, want meer godverbonden, te leven. Het spoort ook aan om je in je dagelijkse keuzes te laten inspireren door datgene waarvan je eigen ervaring je heeft aangetoond dat het je dichter bij God brengt.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

door af en toe eens te stoppen en stil te zijn kun je heel bewust ervaren dat God er altijd bij is en weten dat je er nooit alleen voor staat.....een grote zegen

Meest gelezen

Het kritieke moment van het gebed

De moed om te aanvaarden dat men aanvaard is

Waarom is het Pinksterfeest zo belangrijk? - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Hemelvaart: waar gaat dat eigenlijk over?