De laatste plaats waar de mensen God gaan zoeken ...


Anthony de Mello sj (1931 – 1987) was een  Indisch jezuïet en psychotherapeut. Hij had veel aandacht voor de dialoog tussen de ignatiaanse spiritualiteit en de Indische wijsheidstraditie. De Mello is bekend om zijn korte verhaaltjes.

De wijze werd een levende legende. Men zei dat zelfs God hem eens om advies vroeg: “Ik wil wel eens verstoppertje spelen met de mensheid. Ik heb de engelen al gevraagd wat de beste plek is. Sommigen zeiden de bodem van de diepste zee. Anderen de top van de hoogste berg. Weer anderen suggereerden de andere kant van de maan, of een ster. Wat denk jij?”

De wijze antwoordde: “Verstop U in het hart van de mens – dat is de laatste plaats waar ze zullen zoeken.”

Anthony de Mello sj


Reacties

Truus van Dam zei…
In het hart is een goede plaats. De diepste geheimen draag je mee in je hart.Ook verdriet en pijn . Alleen Hij weet die geheimen.
Carla zei…
God en de mens zijn volgens zeggen een. Wat een geluk dat er saamhorig kan zijn binnen en buiten het geloof om. Daar waar het hart rustig is heerst Vrede. Er wordt vanuit gegaan dat ieder mens uniek is , dat zorgt voor veelkleurigheid en aandacht voor wie we zijn. Met God kun je in wezen vele kanten op. Begrip en aanvaarden is van groot belang om niet te ontvlammen in geweld wanneer groepen gelovigen tegenover elkaar komen te staan. Christenen en Islamitisch gelovigen van allerlei richtingen wel of niet gepaard met met politieke inmenging, allen hebben een hart. Naar welk hart wil God luisteren.? Soms denk Ik God is de grootste grap die ooit bedacht is ontsprongen vanuit het hart.
De tien geboden zijn met wijsheid tot stand gebracht. Jezus begreep de mens eveneens en legde andere accenten om het lijden van de mens te verzachten. Zo ontwikkeld de men zich , zo ontwikkelen groepen en landen zich. Zo zijn beelden en vereringen tot stand gebracht. Het ontspoord op hebzucht en macht. Laat uiterlijkheden los en laat het wezenlijke tot bloei komen zou ik zeggen. Luisteren naar elkaar en naar wat heeft je hart te zeggen. God geeft daar betekenis aan. Heb lief.
e.harland-hazebroek zei…
Diep beledigd en verpletterd, zoek ik naar zak en as: niet te vinden, geen kolenkachels meer en plastic zakken ook niet meer... God is niet te vinden als je Hem nodig hebt. In mijn hart? Nou da's een meevaller, liever geen bezoek. Maar ja, daar gaat de bel..en de telefoon, dus vooruit maar weer
Anoniem zei…
Wat een wijsheid in de vroege ochtend.......Het verhaal klopt. Je zoekt God overal, in de retraite of lezingen of in een commune of sekte of in boeken. Geen land te ver, van India tot andere verre landen. Vaak tevergeefs.
O mijn onrustige hart, zoek niet verder want Hij schuilt geduldig in je hart. Klopt en roept Zijn naam Hij zal je antwoorden en je hart openen.

Anthony de Mello, een naam uit mijn jeugd.
In mijn boekenkast ligt nog een dierbaar boek van hem: Vogels tjilpen......kleine wijsheden die ik af en toe terug lees als Reminder..
Want ondanks je het antwoord meent te kennen, ontglipt Hij vaak weer uit je hart door je alledaagse bezigheid, door je zorgen of je onrust.
Stil maar mijn hart, stil.........en luistert naar Zijn stem in je hart zoals je nu naar de tjilpen van de vogels luistert.......
Carla zei…
Inderdaad, dank voor het stil maar ...... dat is troostend voor de onrustige geest.
e.harland-hazebroek zei…
Je wilt je over je onzekerheid heen zetten. Je moet het zelf doen, anderen zijn onrustig en bang. Ik krijg het ook niet onder de knie: grijp terug naar deze uitspraak en weet dat het waar is.
Onrustig is mijn hart (S.Augustinus) tot het rust in U.
Onzekerheid..We vechten er tegen, terug naar God om hulp: Hij is er al en wacht.
Waarom loop ik U voorbij? Houd mij tegen en leer mij aan U te denken, niets steeds aan het woord te zijn.
Als je door muziek praat, hoor je niets. Ik wil zo graag Uw stem horen, stil naar U kijken.
09-07-2020

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)