VietnamOrlando Torres sj is een van de deelnemers aan onze bijeenkomst in Gdynia. Hij is Puertoricaan en assistent van onze Generale Overste voor de vorming van de jonge jezuïeten en voor de promotie van de roepingen.

Onlangs was Orlando op bezoek in Vietnam. Daar weet men geen blijf met het hoge aantal roepingen. De – doorgaans goed gevormde - kandidaten (130 op dit ogenblik) moeten een voorprogramma van 4 jaar volgen. Voor volgend jaar staan er meer dan 20 op de wachtlijst. 80 % van de Vietnamese SJ zijn in vorming. Er zijn daar gewoon te weinig oudere jezuïeten …

Het feit dat de Kerk af te rekenen heeft met veel vervolging van het regime blijkt in Vietnam eerder een stimulerende factor. “In Vietnam houden de jonge mensen ervan om te lijden voor hun geloof”, zo stelde Orlando.

Vreemd? Ik denk het niet. Dit gegeven is zo oud als de Kerk. Niets is zo sterkend en zuiverend geweest in de 2000-jaar oude geschiedenis van de Kerk als vervolging en martelaarschap. Laten we niet vergeten dat de Kerk begonnen is met een man die onschuldig gestorven is aan een kruis.

Reacties

Anoniem zei…
Toch wel een vreemde uitdrukking die mij opstandig maakt: "ervan houden om voor je geloven te lijden". Van lijden houden is absurd!!! Het is mogelijk met lijden om te gaan, dit te aanvaarden omdat Degene die aan de basis ligt van je wezen, je handelen, je spreken je liefste is. Die liefde brengt je in het lijden en daarom ben je bereid dit te dragen. Het lijden op zich is nooit om van te houden. Lijden op zich is nooit gewild door God. Theoloog en Augustinuskenner professor Van Bavel schreef hierover zeer bevrijdend en genuanceerd.
Ik kan uw reactie heel goed begrijpen. Een gelijkaardige houding zou in de richting kunnen gaan van perversie. En dat gebeurt ook effectief. Twee korte bijkomende bedenkingen.

1. Toen Orlando Torres sj dit zei, citeerde hij rechtstreeks (jonge) mensen die soms heel pijnlijke beproevingen moeten ondergaan omwille van hun gelovig engagement. Het zijn dus geen makkelijke uitspraken van salonchristenen.

2. Het gaat inderdaad niet over zomaar, in het algemeen, houden van lijden. Maar wel over lijden dat het gevolg is van een geloofsengagement en dus van een liefdeservaring. Cfr de reactie.

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?