Geboren



Deze dagen neem ik deel aan een minisessie in Parijs met medebroeders die in het onderwijs werken. Bedoeling is concrete werkinstrumenten op punt te stellen om vorming te geven op het raakpunt tussen spiritualiteit en pedagogie.

Bij het avondmaal gisteren zat ik aan tafel met een Congolees, een Libanees en een Fransman. Het gesprek ging onder meer over een toneelstuk dat op dit ogenblik in huis wordt ingestudeerd. Het gaat over de innerlijke weg van Ignatius, vertaald naar de huidige context. Concreet, het begint en eindigt in Afghanistan … Mogelijks zal ik een dezer dagen enkele scènes kunnen zien.

Wat me evenwel het meest is bijgebleven van de voorbije dag is een bedenking die die Jean-Paul, de overste van het huis formuleerde, toen ik hem vertelde dat mijn vader net gestorven was. Hij zei me zoiets als: “Je vader is nu geboren in de hemel toe, maar jij wordt nu definitief geboren op aarde.”

Dit ligt in de lijn van wat verschillende medebroeders me de voorbije dagen zeiden of schreven. Het overlijden van je ouder(s) luidt een nieuwe fase van je leven in. Ik kan me er iets bij voorstellen. U misschien ook, beste lezer.

De tijd zal het verder uitklaren.


Delen

Reacties

v. zei…
Als je ouders sterven word je de volgende generatie die op weg gaat naar de voltooiing van menselijk leven. Een grotere verantwoordelijkheid liet zich voelen en het besef dat het erop aan komt dat de dagen die je leeft hier en nu écht te leven zijn. Geen tijd om nog uit te stellen.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)