Sedatie


Een ontroerde dame vertelde in een groepje over de laatste uren van haar stervende vader. Hij was hoogbejaard, maar bewust en lucide. Om beurt waakten de kinderen bij hem. Na verloop van enkele dagen werd er gesproken over sedatie. Vermits er geen eensgezindheid was, werd er gekozen voor een tussenoplossing.

Toen de vrouw aan de beurt was om te waken was de vader heel rustig. Zo rustig dat ze de verpleging vroeg om de kalmerende middelen voorlopig niet meer te geven. Naar het einde van haar waakbeurt werd vader terug wakker en toonde tekenen van angst. Intussen waren een andere zus en een kleindochter aangekomen.

In plaats van nieuwe medicatie te geven, stelde de dame voor om samen te bidden. Weesgegroetjes. Beide dochters en de kleindochters baden, met halfluide stem, enkele tientallen weesgegroetjes. Na enkele minuten werd de vader terug rustig. 10 minuten later gaf hij de geest. Met open ogen, bewust en aanwezig. Tussen de weesgegroetjes door.

Van sedatie gesproken.

Reacties

Anoniem zei…
Moedig en sterk om de zekerheid van de kalmerende medicatie te durven loslaten om je in vertrouwen over te geven aan God die groter is en zorgt voor ieder mens.
Anoniem zei…
Dit leert me bewuster om te gaan met afscheid nemen.
Bedankt.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)