Waar je in gebed gegarandeerd niet aan ontsnapt


3/10: Verstrooiingen.

Uit de serie van tien gebedstips, geschreven door Piet van Breemen sj en Hans van Leeuwen sj

Geen mens kan bidden zonder verstrooiingen. Ze zijn lastig en vervelend. Maar ze zijn ook onvermijdelijk. Maak je daar geen illusies over. Maar probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan. Sommige verstrooiingen zijn als lastige vliegen. Ze komen en ze gaan weer. Laat je daar dan niet op in. Ga gewoon door met je eigen gebed en laat je niet irriteren. Maar er zijn ook verstrooiingen die zich hardnekkig nestelen in je gebed en die je niet kwijt kunt raken. Maak ze dan tot thema van je gebed. Blijkbaar zijn ze zo belangrijk voor je, dat je ze niet kunt afschudden. Dan zijn ze ook de moeite waard om ze met God te delen en ze Hem voor te leggen. Dat kan tot een heel authentiek gebed voeren.

Een bemoedigende tekst van de heilige Frans van Sales (1567-1622): “Als je hart afdwaalt, breng het dan voorzichtig terug naar zijn plaats en stel het weer rustig in Gods tegenwoordigheid. En zelfs als je in je hele leven niets anders gedaan hebt dan je hart terug te brengen en het weer in de tegenwoordigheid van God te plaatsen, ofschoon het iedere keer weer wegliep, nadat je het teruggebracht had, dan heb je je leven goed besteed.”

Reacties

Hoet Ingrid zei…
Het gaat er inderdaad over om niet "mee"te gaan met onze gedachten,maar in de ruimte van God te verwijlen.
je moet uw verstrooiingen die gedachten noem niet wegduwen.Ze opmerken,u ermee confronteren,ze voorleggen aan God is inderdaad een goede werkwijze.Sorry dat ik het zeg maar op dat gebied hebben wij qua methode heel wat te leren van het boeddhisme.
Ingrid
Anoniem zei…
Hartelijk Dank U Pastoor Nikolaas Sintobin SJ voor lessen hoe aandachtig een gebed en communicatie met Goddelijke het beste zijn uitvoeren.
Tijdje geleden Uwe website : www.startdestilte.nl
is bron van veel plezier voor mij en vele mijne,
en ontdekken van diverse meditatieve gebedsvormen, bijvoorbeeld ignatiaans levensgebed, mediteren met YouTube en bidden met bijbel.

Ilse zei…
Volledig akkoord 👍🏻😇👍🏻

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?