Waarom een gevangene bij bezoek vaak het hoofd neerbuigt (4/4)


Medebroeder Leo De Weerdt sj gaf een tijd geleden een interview aan Kerknet.be. Hij reflecteerde er over hoe zijn werk als gevangenisaalmoezenier hem de barmhartigheid langs de binnenkant heeft doen ontdekken en verdiepen. Enkele citaten:

Bij een bezoek op cel durft een gedetineerde soms nauwelijks opkijken. En als hij/zij dan toch het neergebogen hoofd opheft zie je een vernederde en beschaamde blik.

Ik denk dan vaak aan het gelaat van de arme en vernederde Christus zoals je die weet afgebeeld  op schilderijen en prenten en waarover de psalmist schrijft: (Ps3) “Hoe talrijk zijn mijn tegenstanders maar U God heft eens mijn hoofd weer omhoog”.

Meestal gaan er vele jaren over heen vooraleer de gevangene terug het hoofd kan oprichten. Hij of zij raakt er bijna gewoon aan om met een neergeslagen blik door het leven te gaan.

Maar dan breekt er een moment door dat verdriet en vernedering wegebben en de gevangene met de woorden van de psalmist kan zeggen: Gij trekt me weer recht zodat ik mijn hoofd opnieuw durf op te richten.

En in deze liefdesbeweging die zich op een bijzondere en unieke wijze heeft getoond in het leven van Jezus zien wij hoe God zich uiteindelijk zo diep naar ons mensen toewendt dat uiteindelijk geen enkele menselijke blik hoe teneer geslagen ook Hem niet zou kunnen ontmoeten. …Van deze ontmoeting zijn we in de gevangenis vaak stille getuigen.

Reacties

Carla zei…
Vergeving der zonden, een zegening van vrede voor ons mensen het geeft steun en brengt zachtmoedigheid voort. Eigenlijk vind ik het woord zonden vreselijk om te horen evenzo als het woord duivel. Toch is het een gegeven dat het leeft anders waren er geen staatsgevangenissen, geen rechters en was er ook geen zelfkennis. Laat de liefde in ons blijven.
Truus van Dam zei…
Je moet nooit neer kijken op een gevangene. En vergeven wat iemand heeft gedaan . Zodat hij zijn hoofd onhoog kan houden en er ook mag zijn . Ieder kan in de fout gaan.Het is maar waar je bed staat
Omstandigheden spelen een grote rol.
Anoniem zei…
Er zijn nogal wat mensen die niet kunnen vergeven, dat maakt het niet makkelijk voor de veroordeelde. Het maakt het voor allebei zwaar. Vergeven is een nieuw begin maken en krijgen op menselijk niveau. God staat er boven.
Edward zei…
Zelfs heel veel doden kunnen het hoofd omhoog houden. Want evenveel overledenen zijn er al in de Hemel.......

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj