Wat ervaring van goedheid kan doen met een kind


Een eenvoudig verhaaltje.
Te mooi? Te gekunsteld? Neen, ik denk het niet. Dit gebeurt ook echt. En niet alleen in Indië. Mensen zijn mooier dan we kunnen vermoeden. Ook kinderen.
Meer in het bijzonder, ervaring van goedheid roept de eigen goedheid naar boven.
Magis!

Reacties

Carla zei…
Inderdaad, voorbeeld en laten zien kan iets voortbrengen. Wat wil je laten zien aan kinderen is van groot belang. Niet alleen om te zorgen dat ze later een dikke huid krijgen om niet gekwetst te worden. Wel om hen te laten inzien dat kwetsen pijnlijk is en dat goed doen vreugde voort brengt. Dan kun je voorbeelden laten zien wat kwetsen is en wat vreugde geeft bij een ander. Juist die verschillende emoties ook met met dodelijke gevolgen moeten besproken worden. Daar mogen beelden bij gebruikt worden juist om uit te leggen dat verdrietig zijn, boos worden of agressief gedrag met gebruik van wapens uitingen zijn van emoties. Eigen rechtertje spelen of in de naam van rechter spelen kan en mag niet. Leren dat het leven niet leuk kan zijn staat in relatie met hoe wij als mens op elkaar reageren. Zaken waar wij geen zeggingschap over hebben omdat de wereld niet maakbaar is vraagt naar het leren omgaan met de situatie die is. Burgerschap en wetenschap laten we vroeg beginnen om de vele facetten op niveau van het kind in de kring op school te bespreken. De hokjesgeest doorbreken kan daar plaats vinden.
Mijn voorkeur gaat uit naar een cultureel -antropologische - filosofische benadering. Dit is de meest objectieve benadering en vraagt de nodige zelfbewust wording van leerkrachten en docenten.
E.harland-hazebroek zei…
Kinderen zijn altijd verrassend lief als ze maar de kans krijgen. Je bent zelf zo geweest. Negatieve invloed maakt ze voorzichtig, terughoudend en dat is heel jammer. Vaak kan je er doorheen breken met geduld.
Truus van Dam zei…
Wat een lief jongentje , jammer dat dit overgaat als ze ouder zijn.
Anne Lyssens zei…
Wat een gratuite zelfloze oude vrouw!!! Zo mooi!!!! Ik weet niet of ik in staat zou zijn vriendelijk te bal terug te geven, met een glimlach en een knuffel, terwijl hij achteraf duidelijk een kleine ramp had veroorzaakt!!!! Wat een prachtige Oma!!!
En wat een wijs jongetje!!!

Anne

Meest gelezen

Wat zou paus Franciscus hier wel over denken?

Laatste wens van een dominicaan, een franciscaan en een jezuïet